NYT: İyileşen koronavirüs hastalarının kanları fahiş fiyatlara satılıyor

New York Times gazetesi, dünyada pek çok firmanın Covid-19 kan örneklerini labratuvar ve test üreticilerine yüksek fiyatlara sattığını duyurdu

NYT: İyileşen koronavirüs hastalarının kanları fahiş fiyatlara satılıyor

New York Times’ın haberine göre, bazı biyoteknoloji firmaları koronavirüs için antikor testi üretim sürecini nakite çevirme yarışına girmiş durumdalar. Enfekte olup iyileşenlerin kan örneklerini alıp fahiş fiyatlara satıyorlar.

Covid-19’la savaşa yardımcı olmak için kan verenler ise bu firmalara böyle kazançlar sağladıklarının farkında bile değiller.

New York Times’ın elde ettiği belge, email ve fiyat listeleri, dünyada pek çok firmanın Covid-19 kan örneklerini labratuvar ve test üreticilerine yüksek fiyatlara sattığını gösteriyor.

Bu firmalara bir örnek Kaliforniya’dan Cantor BioConnect. Kanın sadece bir mililitresi, yani çeyrek çay kaşığından az kan için, 350 dolar ile 40 bin dolar arasında fiyat biçiyorlar. Başka bir firma ise 50 bin dolar fiyat belirleyen Hindistan merkezli Advy Chemical. Örnekte ne kadar antikor olursa, fiyat o kadar artıyor.

Firmalar bunun haksız kazanç olmadığında ısrarcılar ancak doktorlar aynı fikirde değil, bu uygulamayı etik dışı buluyorlar.

Birgün‘ün aktardığı habere göre; İngiltere merkezli bir test üreticisi olan Mologic, fahiş fiyata kan örneği teklif edilenler arasında. Firmanın medikal yöneticisi Dr. Joe Fitchett, “Daha önce böyle fiyatlar görmedim hiç. Bu, insanların acılarından kazanç elde etmektir” şeklinde konuştu.

Antikor üretmeye çalışan araştırmacıların, virüse yakalanmış ve bağışıklık sistemi bu virüsle savaşmayı öğrenmiş insanlardan alınan kan örneklerine ihtiyacı var. Kan örnekleri üzerindeki rekabetin sıkıntıya sebep olacağı açık.

Bunun için İngiltere örneğine bakmakta fayda var. İngiltere’de araştırmacılar ticari piyasaya değil, merkezi toplum sağlığı sistemine bağlı olarak örnek üretiyorlar. Kar amacı güden firmalar bağış reklamı yapar ve Cantor Bioconnect durumunda olduğu gibi 100 dolar öderken, İngiltere’den bilim insanları gönüllü bulmak için sadece kişisel ilişkileri kullanıyorlar.

Wahington’dan bir Covid-19 savaşçısı olan Aleacia Jenkins, Cantor BioConnect’e kan vermeye karar veriyor. Ancak firmanın uyguladığı fiyatları öğrenince vazgeçiyor.

“Salgından faydalanmak, bence bu gerçekten üzücü ve yanlış” şeklinde konuşuyor.