Numan Kurtulmuş: Kapitalizmin çok ciddi şekilde sorgulanacağı döneme giriyoruz

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ABD'de yaşanan olayları yorumlarken "Manhattan'da dünyanın en büyük şirketlerinin merkezlerine sahipsiniz ama 2 sokak yukarda zenci vatandaşa bir maske gönderemiyorsunuz." dedi, kapitalizmin "çok ciddi şekilde sorgulanacağı" bir döneme girildiğini söyledi.

Numan Kurtulmuş: Kapitalizmin çok ciddi şekilde sorgulanacağı döneme giriyoruz

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Haber Global‘de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde gündeme gelen erken seçim iddiasına değinen Kurtulmuş, “Erken seçimin konuşulması için rasyonel şartların olması gerekir. Türkiye bugün itibarıyla erken seçim şartlarına sahip değildir. Türkiye’de erken seçim olmayacaktır, çok net bir şekilde söylüyorum.” dedi.

Numan Kurtulmuş, yaptıkları düzenlemelerle partilerin ittifak yapabildiklerini, bu nedenle seçim barajının fiilen söz konusu olmadığını öne sürerek “Herhalde 9 ya da 10 parti şu anda parlamentoda temsil ediliyor. Baraj eski dönemin önemli tartışmalarından birisiydi. Ama şimdi barajdan daha ziyade seçim sisteminin belki seçim bölgelerinin üzerinde birtakım değişiklikler yapılabilir. Bunlar tartışılabilir, konuşulur. AK Parti olarak biz bunu uzunca bir süredir zaten konuşuyoruz, olgunlaştırıp dediğim gibi kamuoyu ile ve diğer partilerle de paylaşacağız.” diye konuştu.

ABD genelinde yaşanan büyük protesto gösterilerine ilişkin ise Kurtulmuş, “Siz Beyaz Saray’la dünyayı yönettiğinizi zannediyorsunuz. Manhattan’da dünyanın en büyük şirketlerinin merkezlerine sahipsiniz ama 2 sokak yukarıda zenci vatandaşa bir maske gönderemiyorsunuz. Bunların biriktirmiş olduğu olağanüstü bir travma var. Kıta Avrupasında da durum aynı. İngiltere’nin, Fransa’nın, Hollanda’nın, Belçika’nın, Portekiz’in, bütün bunların kolonyalist geçmişi var. Asya’daki, Afrika’daki ülkeleri sömürüp ordaki insanları bütün güçleriyle ezmişler. Onun vermiş olduğu, bugün yeni çağlara yansıyan bir reaksiyon var. Türkiye’nin ortaya koyduğu performansın bundan sonraki süreçte adil ve eşitlikçi bir dünya için öncü ve sözcü olmamızı sağlayacak önemli bir zemin oluşturduğunu düşünüyorum. Ben kapitalizmin çok ciddi şekilde sorgulanacağı yeni bir döneme girdiğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.