Normalleşme için bağışıklık haritası

Bakan Koca’nın açıkladığı örneklem yoluyla gerçekleştirilecek olan koronavirüs bağışıklık testlerinin detayları ortaya çıktı.

Normalleşme için bağışıklık haritası

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı normalleşme konusunda alınacak kararlar açısından büyük önem taşıdığı söylenen antikor testlerinin Türkiye genelinde 150 bin kişiye yapılacağı söylendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yapılan Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada “TÜİK’le birlikte 150 bin kişi taranacak. Bu dünyada ilk kez olacak. Uygulama hem PCR hem de antikor yoluyla yapılacak. Örneklem yoluyla gelecek haftadan itibaren TÜİK’le birlikte yapacağız” demişti.

Toplumdaki bağışıklık oranlarını verecek olan antikor testlerinin yapılma metodları ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler şöyle:

Test yapılacak 150 bin kişi, yaş grupları, meslek grupları, kalabalık yerlerde yaşayanlar ve kentlerin kıyı mahallelerinde yaşayanlar gibi gruplarla belirlenecek. Türkiye’de salgının merkezi haline gelen İstanbul’da en az 35 bin test yapılması planlanıyor.

SONUÇLAR 15-20 GÜNDE ÇIKACAK

Sabah’tan Zübeyde Yalçın‘ın aktardığına göre, test çalışılırken kan alacak ekipler oluşturulacak. Elisa testinin 45 dakikada sonuç verdiği, PCR testleri gibi karmaşık olmadığı ve canlı materyalle çalışılmadığı da belirtildi. Test, poliklinikler hariç bir çok hastanelerde yapılabiliyor. AIDS nedeniyle bilinen Elisa testinin sadece AIDS değil çok sayıda bulaşıcı hastalığı saptadığı bilgisi de paylaşıldı.

150 bin kişiye yapılması planlanan testlerin sonuçlarının 15-20 günde çıkması hesaplanırken, değerlendirmenin süreyi biraz uzatabileceği belirtildi.

Test sonuçlarına göre, Türkiye hangi noktada olduğunu görecek. Normalleşme kararları alınırken, bir şehrin bağışıklık oranının önemli olduğunu belirtilerek, bağışıklık oranı yüzde 60 olan bir kentte daha rahat hareket edip kararlar alınabileceğini bildirildi. Araştırmalara göre salgının en yoğun yaşandığı İstanbul’da bağışıklık oranının yüksek çıkması bekleniyor.