'Normalleşme' adımları geliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerin gevşetilmesi gündemde. Bakanlar Kurulu'nun iki aşamalı 'normalleşme'yi konuşacağı belirtiliyor.

'Normalleşme' adımları geliyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında koronavirüs tedbirleri kapsamında bugün telekonferans yöntemiyle toplanacak.

Toplantıya İstanbul’daki Tarabya Huber Köşkü’nden katılacak olan Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından kamuoyuna açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Ana gündemini yine koronavirüs salgınının oluşturacağı toplantıda 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin uygulama ve bu yasağın önümüzdeki günlerde yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılmayacağı konuları da toplantıda ele alınacak.

Milliyet‘ten Kıvanç El’in haberine göre; 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın cuma gününe denk gelmesi nedeniyle 1 Mayıs’ın da hafta sonuna eklenerek üç günlük bir sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilmesi bekleniyor.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi de, ‘Normalleşme takvimi bugün netleşiyor’ başlıklı bugünkü yazısında “1 Mayıs tatiliyle birleştirilerek 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta önümüzdeki hafta sokağa çıkma yasağı ilan edilecek” ifadelerini kullandı.

‘İKİ AŞAMALI NORMALLEŞME’

Selvi yazısında şunları kaydetti:

“Ama veriler iyi geldiği için kontrollü bir normalleşme sürecine de yeşil ışık yakıyorlar. Görüşmelerimden edindiğim bilgiye göre, bugün Bakanlar Kurulu’nda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir sunum yapacaklar. Ardından normalleşme takvimi masaya yatırılacak. İki aşamalı bir süreçten söz ediliyor.

1- Mayıs ayında tedrici bir normalleşme

2- Haziran ayında normalleşmenin genişletilmesi

ABD ve Avrupa’da da bazı ülkeler mayıs ayının başında kontrollü bir normalleşme sürecini başlatacaklar. Bizde daha ihtiyatlı bir süreç işleyecek. Öncelikle 1 Mayıs tatiliyle birleştirilerek 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta önümüzdeki hafta sokağa çıkma yasağı ilan edilecek.

30 Nisan’da dolan okullarda uzaktan eğitim süreci mayıs sonuna kadar uzatılacak. AVM’ler konusu tartışmalı ancak berberler, marketler, toplu taşıma, oteller maske kullanılması ve sosyal mesafe kuralına uyulması şartıyla açılacak.”