Reklam
Kategoriler: İç Açı

Niğde’deki deprem sonrası ‘Hasan Dağı’ uyarısı

Reklam

Niğde’de meydana gelen depremin ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir uyarılarda bulundu. Sözbilir şunları kaydetti:

“Niğde depremi Tuz Gölü fayının güney kısmında meydana geldi. Bu kesimlerde fay belli ölçeklerde saçaklanıyor ve çok sayıda fay parçasına ayrılıyor. Bu fay 200 km uzunluğunda bir fay. Aslında içinde 6 büyük fay segmenti var. Bunlar 6.2 ile 7.2 arasında deprem üretme potansiyeline sahip. Bu depremin hemen kuzeyinde de Hasan Dağı volkanı var. Bu çok genç bir volkan. Dolayısıyla depremin Tuz Gölü fayından mı kaynaklı yoksa volkanik bir aktiviteyle mi ilgili olduğu konusunda araştırmalar yapılması gerekiyor. Sismometreler kurulup o bölgenin sürekli izlenmesi lazım.”

Elde edilen verilerin kırılma zamanının yakınlaştığını gösterdiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, Hasan Dağı ile şu bilgileri de açıkladı:

“Hasan Dağı insanlar yaşarken patlamış genç bir volkan. Dolayısıyla bu volkanın günümüzde yaşayıp yaşamadığının da ortaya çıkartılması gerekiyor. Bunun da yolu jeofizik ve sismolojik anlamda incelenmesiyle mümkün. Bu bölgedeki bazı depremlerin volkanik mi tektonik kökenli mi olduğu konusunda bir araştırma yapılması gerekiyor. Türkiye’de günümüzde aktivitesi süren bir volkanın henüz bilgisi yok.Günümüzde volkanların aktifliğini tamamen yitirip yitirmediğinin ortaya çıkartılması gerekir. Tuz Gölü fayının üzerinde 6 segment var ve her biri ayrı şekilde yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip. Dolayısıyla bu bölgelerde özellikle resmi kurum ve kuruluşların çalışmalarını bir an önce tamamlaması gerekiyor.”

DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuz Gölü fayının en yüksek 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip segmentleri olduğunu ifade etti. Sözbilir, “Bugüne kadar birçok faydalı çalışmalar yapılıyor. Üniversiteler, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü çalışmalar yapıyor ama yetersiz. Türkiye ölçeğinde faylarla ilgili elde etmemiz gereken verileri edinmiş değiliz. Bu çalışmalara bütçe ayrılmalı. Büyük ölçekli kuruluşların birlikte çalışarak bilgi üretmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.

Bu haber en son değiştirildi 21 Eylül 2020 23:06 23:06

Reklam

Önceki Haberler

MEB “yeni müfredat” taslağını erişime açtı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. Bir…

26 Nisan 2024 15:02

Selvi’den Özgür Özel güzellemesi: Çok yapıcı bir rol oynayabilir

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi Özgür Özel'in Erdoğan ile görüşmesi öncesinde bir yazı kaleme alarak “Özgür…

26 Nisan 2024 14:23

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’nin “akademik özgürlük” paylaşımına tepki: Ne kadar ikiyüzlüce…

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin ABD'deki Filistin dayanışma eylemleri ile ilgili yaptığı açıklama tepki çekiyor.

26 Nisan 2024 13:45

Emperyalizm hiç yalnız bırakmadı: İngiltere İsrail’e hangi anlaşmalarla ve nasıl destek oluyor?

İsrail’in Gazze’ye dönük saldırganlığı ve yaptığı katliamlar hız kesmeden devam ederken, emperyalist güçlerin İsrail’in arkasında…

26 Nisan 2024 13:11

ODTÜ öğrencileri Bahar Şenliği için mücadeleye devam ediyor

Kayyum adlandırması yapılan ODTÜ Rektörü Verşan Kök'e rağmen öğrenciler Bahar Şenliği için mücadeleye devam ediyor.

26 Nisan 2024 11:44

TBB’den “Büyük Savunma Mitingi”

Türkiye Barolar Birliği (TBB), "Şiddete ve angaryaya karşı meslek onurunu ve emeği savunmak için" diyerek…

26 Nisan 2024 11:04
Reklam