Netanyahu'nun normalleşme sevinci: Milyarlar ülkemize pompalanacak

Netanyahu’yu Washington'a götüren uçağın merdiveni İsrail, ABD, BAE ve Bahreyn bayraklarıyla süslendi ve yanına İbranice, Arapça ve İngilizce olarak "barış" kelimesi yazıldı.

Netanyahu'nun normalleşme sevinci: Milyarlar ülkemize pompalanacak

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından Bahreyn’inde İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardığını ilan etmişti.

Netanyahu, ‘normalleşme’ anlaşmalarına ilişkin yaptığı açıklamada “Ekonomimize milyarları pompalayacak” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son günlerde yapılan normalleşme anlaşmalarından dolayı yaşadığı sevinci, İsrail’e milyarların akacağını söyleyerek paylaştı.

Normalleşme anlaşmasının imza töreni için Tel Aviv’den Washington’a seyahati öncesinde basına açıklamalarda bulunan Netanyahu, “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile yapılacak barış anlaşması İsrail ekonomisine milyarları pompalayacak.” ifadelerini kullandı.

Bir ay içinde iki barış anlaşmasına ulaştıklarını kaydeden Netanyahu, bunun yeni çağ olduğunu iddia ederek; “Barış karşılığında barışı gerçekleştirmek için yola çıkıyorum.” dedi.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın diplomatik barışla ekonomik barışı birleştireceği, yatırım, iş birliği ve ortak projelerle milyarların ülkeye pompalanacağı belirtildi.

Netanyahu’yu Washington’a götüren uçağın merdiveni İsrail, ABD, BAE ve Bahreyn bayraklarıyla süslendi ve yanına İbranice, Arapça ve İngilizce olarak “barış” kelimesi yazıldı.

Washington’a gidecek uçak kalkmadan önce Netanyahu muhalifleri kısa süreliğine de olsa havalimanına giden yolları keserek Başbakanı protesto ettiler. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösteride “Sizden bıktık” pankartları dikkat çekti.

İsrail’den ayrılmadan önce yaptığı konuşmada geziyi “tarihi” olarak nitelendiren Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

“Bir ay içinde İsrail’in Arap ülkeleriyle imzaladığı diğer barış anlaşmalarından farklı olacak şekilde iki anlaşma yaptım. Bu, İsrail için büyük bir ekonomik fayda sağlamasının yanı sıra sıcak ve samimi bir barış olacak. Anlaşma genel olarak iyi. Ancak özellikle koronavirüs günlerinde daha da iyi.”

Heyette Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Meir Ben Shabbat ve Mossad Başkanı Yossi Cohen de vardı. Cohen yolculuk için “çok heyecanlı” olduğunu söyledi. Diğer Arap ve İslam ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmede BAE ve Bahreyn’e katılmaları yönündeki umudunu dile getirerek “Bunun üzerinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı.