Netanyahu'dan ABD seçimleri yorumu: Cumhuriyetçi veya Demokrat fark etmez

ABD'de Cumhuriyetçi Parti ile Trump'a yakınlığı nedeniyle İsrail'in Demokrat Parti'yle olan ilişkilerine zarar verdiği yönündeki suçlamaları reddeden Benyamin Netanyahu, "Cumhuriyetçiler ya da Demokratlar, fark yok" mesajını verdi.

Netanyahu'dan ABD seçimleri yorumu: Cumhuriyetçi veya Demokrat fark etmez

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya, Knesset’teki Bahreyn’le ilişkileri normalleştirme anlaşmasının oylamasında, Washington’la ilişkilerinin hesabı soruldu.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti ile Trump’a yakınlığı nedeniyle İsrail’in Demokrat Parti’yle olan ilişkilerine zarar verdiği yönündeki suçlamaları reddeden Benyamin Netanyahu, “Cumhuriyetçiler ya da Demokratlar, fark yok” mesajını verdi.

Obama döneminde İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya karşı olmasının Washington’la ilişkilere herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Başkan Obama ile olan fikir ayrılıklarımıza rağmen onun döneminde 38 milyar dolarlık İsrail tarihinin en büyük askeri yardımını aldık ve bundan gurur duyuyorum. (İsrail’in Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı atandığı 1982’den beri) ABD’nin iki büyük partisiyle olan ilişkilerimizi güçlendirmek için yoğun çaba harcadım. Bu konuyu Cumhuriyetçiler veya Demokratlar olarak görmüyorum, sadece İsrail’in çıkarı olarak görüyorum.”

Netanyahu, Obama döneminin Başkan Yardımcısı Joe Biden ile uzun yıllara dayanan sıcak ilişkileri, yakın dostluğunun olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ne zaman Kongre’ye gitsem, her iki partinin liderleriyle görüşürüm ve ne zaman İsrail’e gelseler onlarla görüşürüm. Cumhuriyetçiler, Demokratlar, fark etmez.(Biden’la) Hiç unutmayacağım iki an var. Babamın ölümünün ardından onun söylediği duygusal sözler ve 2016’da oğlu Beau’yu kaybetmesinin ardından yaptığımız uzun sohbet. Siyasetin ötesinde şeyler var.”

Trump’ın arabuluculuğunda İsrail’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Sudan’la vardığı ilişkileri normalleştirme anlaşmalarıyla ilgili “Dostlarım Joe Biden ile Kamala Harris’in de gönülden desteklemesini memnuniyetle karşılıyorum” ifadesini kullanan Netanyahu, müstakbel Biden yönetiminin Trump’ın Ortadoğu’da başlattığı girişimleri takip etmesini umduğunu sözlerine ekledi.