NESKO madencilik direnen işçilerin diyafon bağlantısını kesti!

Çanakkale'nin Yenice İlçesi'nde 4 aydır maaşlarını alamayan ve çalışma koşulları her geçen gün kötüye giden maden işçileri, sendikadan istifa etmeyen 11 arkadaşları işten atılınca kendilerini maden ocağına kapatarak eylem başlatmıştı. Yerin 140 metre altında işçilerin direnişi sürüyor. Şirket, işçilerle iletişimin sağlandığı diafonu kapattı.

NESKO madencilik direnen işçilerin diyafon bağlantısını kesti!

Çanakkale’nin Yenice İlçesi’nde 4 aydır maaşlarını alamayan ve çalışma koşulları her geçen gün kötüye giden maden işçileri, sendikadan istifa etmeyen 11 arkadaşları işten atılınca kendilerini maden ocağına kapatarak eylem başlatmıştı. Yerin 140 metre altında işçilerin direnişi sürüyor. Şirket, işçilerle iletişimin sağlandığı diafonu kapattı. Madendeki işçilerle irtibat kesildi. Bölgeye jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi.

Direnişteki işçileri bugün ziyaret eden Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek işçilerle diyafon bağlantısıyla görüşmüştü. Bağlantının bu görüşmenin ardından kesildiği belirtildi.

Yeraltından, sosyal medya aracılığıyla mesaj gönderen işçiler çalışma şartlarının zorluğundan alamadıkları haklarına kadar tüm sorunlarını sıraladı. Madenden çıkarılmaya çalışılan işçiler, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 33 işçiyle başlayan iş bırakma eyleminin 80 işçiye çıktığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Çanakkale’nin Yenice İlçesi’nde faaliyet yürüten Yıldızlar Holding bağlı Nesko Madencilik’e ait bakır madeninde çalışan işçiler, 4 aydır maaşlarını alamadıkları, çalışma koşullarının kötülüğü, işyerinde hiçbir işçi sağlığı güvenliği tedbirleri alınmadığı için DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’e üye olmaya başladı. İşveren işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmaya başladı. Son 4 aydır da maaş ödemelerini yapmayan işveren, işçilere, “sendikadan istifa etmezseniz maaşlarınızı ödemeyeceğim işyerini kapatacağım hepinizi işten atacağım” şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi ve işçileri sendikadan istifa etmeye zorladı.

İşçilerin sendikadan istifa etmemeleri sonucunda dün (çarşamba) 11 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler ve diğer sendika üyesi işçiler maaşları ödeninceye kadar ve işten atılan arkadaşları işe geri dönünceye kadar madenden ayrılmayacaklarını belirterek ocağa kendilerini kapattılar. Akşam vardiyasına gelen bir grup işçi de direnişe katıldı.