NATO Genel Sekreteri'nden düşen Ukrayna uçağıyla ilgili açıklama

Tahran'da düşen ve 176 kişinin öldüğü Ukrayna Uluslararası Havayollarına ait uçağa ilişkin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den açıklama geldi.

NATO Genel Sekreteri'nden düşen Ukrayna uçağıyla ilgili açıklama

Brüksel’deki AB toplantısı öncesi gazetecilere konuşan Stoltenberg, ABD’nin Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak İran’ın Irak’taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından, çarşamba günü Ukrayna Uluslararası Havayollarına ait bir yolcu uçağının Tahran’da düşmesiyle ilgili şeffaf soruşturma çağrısı yaptı.

İranlı yetkililerden ‘tümüyle şeffaf soruşturma’ talebinde bulunan NATO Genel Sekreteri, uçağın düşmesiyle ilgili NATO müttefiklerinin gördüğü haberlere inanmaması için bir sebep bulunmadığını dile getirdi.

Uçağın İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğini söyleyen Stoltenberg, İranlıların bu soruşturmada uluslararası toplumla tam işbirliği yapmasının önemli olduğunu belirtti.

Genel Sekreter şöyle konuştu:

“Tüm olguları ortaya koymamız önemli. İran’a şeffaf ve titiz, eksiksiz bir soruşturmaya tümüyle katılması ve katkıda bulunması çağrısı yapıyorum.”

“Çeşitli NATO müttefiklerinden gelen, uçağın İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğine dair gördüğümüz haberlere inanmamak için bir sebep yok.”

“Tam da bu yüzden, tüm olguları ortaya koyan tam kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyacımız var. Tam da bu yüzden, böylesi bir soruşturmada İran tarafının tam işbirliğine ihtiyacımız var.”