Müzeye dönüştürülen Kariye Camisi ibadete açılıyor!

İstanbul'un Fatih ilçesinde müzeye dönüştürülen Kariye Camisi'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Müzeye dönüştürülen Kariye Camisi ibadete açılıyor!

1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Kariye Camisi’nin Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Diyanet İşler Başkanlığına devredilmesine karar verildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Cami’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının, Danıştay 19’uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Cami’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının gerekçesinde, camiyle ilgili daha önce alınan Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis kararının Danıştay tarafından kaldırılması gösterildi.

Kariye Cami İstanbul’un fethinden sonra bir süre kilise olarak kullanıldıktan sonra 1511 yılında camiye çevrilmiş, 1945 yılında ise müze ve müze deposu olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmişti.

Danıştay, Fatih Sultan Mehmet Vakfı eseri olan Kariye Camii’nin müzeye dönüştürülmesine yol açan bu kararı geçen yıl iptal etmişti.