Muzaffer İlhan Erdost aramızdan ayrıldı

Sol Yayınları'nın kurucusu Muzaffer İlhan Erdost yaşamını yitirdi.

Muzaffer İlhan Erdost aramızdan ayrıldı

Sol Yayınları’nın kurucusu, yazar Muzaffer İlhan Erdost, 87 yaşında aramızdan ayrıldı.

Erdost’un, tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Erdost’un kurucusu olduğu Sol Yayınları ile Marksist klasikler ilk kez Türkçe olarak basılmıştı.

Erdost’un kardeşi İlhan Erdost, 12 Eylül darbesi sonrası gözaltına alındıktan sonra 7 Kasım 1980 tarihinde işkence ile katledilmişti.

Erdost, kardeşi İlhan’ın adını kendi adına eklemiş ve Muzaffer İlhan Erdost adını yazı ve kitaplarında kullanmaya başlamıştı.

KİMDİR?

8 Eylül 1931’de Tokat Artova’da doğan Muzaffer İhan Erdost, öğrenimini Sivas ve Çorum’da tamamlamıştı. Erdost, lise ikinci sınıftayken Sivas’ta çıkan “Ülke” adlı gazetede, Kemalettin Kamu ile ilgili bir incelemeyi yayımlayarak yazarlık yaşamına başlamıştı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu olan Erdost’un “Seçilmiş Hikâyeler”, “Ufuklar” “Yücel” dergilerinde öyküleri, şiirleri ve yazıları yayımlandı.

Evrim (1953- 54), Pazar Postası (1957-59), Ülke (1960), dergilerinde yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği de yapan Erdost, Ulus gazetesinde de çalıştı.

1965 yılında kurduğu Sol Yayınları’nı, Türk Ceza Yasası’nın 142. maddesine aykırı eylemde bulunmaktan hüküm giydiği 1971 yılına kadar yönetti. 1971’de 142. maddeye aykırı eylemde bulunmaktan 37.5 yıl mahkumiyet alan Erdost genel af yasasından yararlanarak cezaevinden çıktı.