Mustafa Necati Evi'ne şeriatçı Nuri Pakdil'in isminin verilmesi protesto edildi

Cumhuriyet düşmanlığıyla bilinen Nuri Pakdil’in adının Mustafa Necati'nin evine verilmesi binanın önünde protesto edildi.

Mustafa Necati Evi'ne şeriatçı Nuri Pakdil'in isminin verilmesi protesto edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kuvayı Milliye komutanlarından ve Cumhuriyet tarihinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan Mustafa Necati’nin Ankara Mithatpaşa Caddesi’ndeki tarihi evine şeriatçı yazar Nuri Pakdil’in ismini verdi. Eğitim ve öğretmen örgütleri bu kararı büyük tepkiyle karşıladı.

Kararı protesto etmek üzere evin önünde buluşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitimciler Derneği , Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası , Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, Emekli Öğretmenler Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği, Öğrenci Veli Derneği, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği adına bir basın açıklaması yapıldı.

‘ATATÜRK’E FİRAVUN DİYEN BİRİ’

”Tarihin ve Cumhuriyet’in doğasına aykırı olan bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz” denilen açıklamada, ”Bu karar, Mustafa Necati’nin manevi mirasına uygun değildir. Daha önce yapılmış tüm çalışmaları yok saymaktadır. Karar verilirken önceki protokoller dikkate alınmamıştır ve hukuki dayanaklardan yoksundur. Evrensel ve etik değerlere aykırıdır. Bu ve daha sayılabilecek başka gerekçelerden dolayı Kültür Bakanlığı zaman geçirmeden Mustafa Necati Evi’ni dönüştürme kararını derhal iptal etmelidir” ifadelerine yer verildi.

Açıklama, ”Mustafa Necati Evi mutlaka bir kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmak isteniyorsa Mustafa Necati adıyla bir kültür evi kurulmalı, Cumhuriyet’in ilk yıllarının belgelerinin sergilendiği bir Cumhuriyet Eğitim Müzesi oluşturulmalı, Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi olarak da işlev yapan bir mekâna dönüştürülmelidir. Ama; asla ve asla Atatürk’e ‘firavun’ diyen birinin adını taşımamalıdır. Böyle bir şeyin tasarlanması bile Mustafa Kemal Atatürk’e yapılan büyük bir kadirbilmezlik, aymazlık ve saygısızlık olacaktır” ifadeleri ile sona erdi.

‘YAŞASIN ŞERİAT’ SLOGANI ATMIŞTI

Pakdil, 2014’te Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” programında “Değerli arkadaşlar, ben bu değerli toplantımızı bir slogan cümleyle bitirmek istiyorum. Ve slogan cümle biter bitmez de hepinizden yoğun alkış bekliyorum” diyerek sahnede “Yaşasın Şeriat. Yaşasın İslam’ın Evrensel Kardeşliği” sloganı atmıştı.