Muhalefetten Kristal İş Sendikası Genel Merkezi'ne çağrı

Açıklamada, "Kristal-İş Sendikası kocaman bir ailedir. Tek bir üyemize en ufak bir zarar gelse 5500 üyemizin canı yanar. Birlik beraberliğimizi koruyup hep birlikte mücadele ettiğimiz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur." denildi.

Muhalefetten Kristal İş Sendikası Genel Merkezi'ne çağrı

Anadolu Cam Fabrikası’nda işyeri temsilcisinin 2 ay önce toplu iş sözleşmesine göre uygunsuz şekilde fabrikada yaşanan bir uygulama sebebiyle disipline verilmesinin ardından son olarak 11 işçi ücretsiz izne çıkarılarak günlük 39 liralık ücrete mahkûm edildi.

Şişe Cam grubuna bağlı Bursa Yenişehir’deki Anadolu Cam Fabrikası’ndaki işçilere dayatılan ücretsiz izin uygulaması ile ilgili, Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi muhalefeti üyeleri adına, son Genel Kurul’da şube başkanlığına aday olan cam işçisi Koray Tokatlı bir basın açıklaması yayımladı.

“Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu maalesef kendi derdine düşmüştür. Sendikamızda yaşanan kurum avukatının danışmanlık ücret ödemelerinin bir kısmının sendika yöneticilerinden 2 kişi adına açılan ortak hesaba aktarılması, bu hesapta toplanan paraların da hayır hasenat işlerinde, bazı üyelerin ilaç, okul ve borç giderlerinde ve düğün derneklerde takı olarak kullanıldığı ortaya çıktıktan sonra açılan soruşturma devam etmekte ve genel merkez yönetim kurulu da ücretsiz izine çıkartılan üyelerine sahip çıkmak, onların işlerine geri dönmesi için gerekli adımları atmak yerine maalesef başka işlerle ilgilenmektedir.” denilen açıklamada, “Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu’na açık çağrımızdır. Bursa şubemizde başlayan ücretsiz izin uygulamasına son verecek ve ücretsiz izindeki arkadaşlarımıza işbaşı yaptıracak adımların acil olarak atılması için sizi göreve davet ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Basına ve Kamuoyuna

8 Temmuz 2020 tarihinde Bursa Trakya Cam Fabrikasındaki iş daralmasından dolayı 72 kişilik fazlalık olduğu, bu sebeple diğer bölgelere nakil olmak ve teşvik uygulamasıyla işten ayrılmak isteyen çalışanların 17 Temmuz 2020 tarihine kadar dilekçelerini bağlı oldukları fabrikaların personel müdürlüğüne iletmeleri istenmişti. Bunun sonucunda tüm bölgelerden yaklaşık 100 arkadaşımız teşvikle çıkış için dilekçe vererek başvurusunu yaptı. Ayrıca 46 arkadaşımız da diğer bölgelere nakil olmak için dilekçelerini teslim etti. Tüm bunlardan sonra Şişecam işvereni 26 arkadaşımızın Bursa Trakya Cam fabrikasından aynı bölgedeki Anadolu Cam Fabrikasına geçişini talep etti. Bu geçiş işlemi de gerçekleştikten sonra sıkıntıların ortadan kalktığını düşünürken sendikamızın 19-20 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşen genel merkez kongresinden hemen sonra Bursa bölgemizde birkaç arkadaşımızın çalışma yerleri değiştirildi, ardından Anadolu Cam Fabrikası işyeri temsilcimiz toplu iş sözleşmesine göre uygunsuz şekilde 2 ay önce fabrikada yaşanan bir uygulama sebebiyle disipline verildi ve son olarak 4 arkadaşımız pandemi döneminde önlem alınıyor bahanesiyle 2.5 ay süreyle ücretsiz izine çıkartıldı. Bu da yetmezmiş gibi uygulamaya devam edilerek 7 arkadaşımız daha ücretsiz izine çıkartılarak toplam 11 üyemiz bu zorlu süreçte günlük 39 liralık ücrete mahkûm edilmiştir.

Tüm dünya ile ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde bile işine, geleceğine ve ekmeğine sahip çıkan cam işçisi dostlarımıza ve Kristal-İş Sendikası üyelerine yapılan bu uygulamalar karşısında Bursa şubemize ve üyelerimize sahip çıkması gereken Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu maalesef kendi derdine düşmüştür. Sendikamızda yaşanan kurum avukatının danışmanlık ücret ödemelerinin bir kısmının sendika yöneticilerinden 2 kişi adına açılan ortak hesaba aktarılması, bu hesapta toplanan paraların da hayır hasenat işlerinde, bazı üyelerin ilaç, okul ve borç giderlerinde ve düğün derneklerde takı olarak kullanıldığı ortaya çıktıktan sonra açılan soruşturma devam etmekte ve genel merkez yönetim kurulu da ücretsiz izine çıkartılan üyelerine sahip çıkmak, onların işlerine geri dönmesi için gerekli adımları atmak yerine maalesef başka işlerle ilgilenmektedir.

Kristal-İş Sendikamızın tarihi sayısız eylem ve grevlerle yani birlik ve beraberlik ile mücadele ederek kazanılan haklarla doludur. Kristal-İş Sendikası kocaman bir ailedir. Üyeleri bir bütündür. Tek bir üyemize en ufak bir zarar gelse 5500 üyemizin canı yanar. Yani öyle olmak zorundadır. Birlik beraberliğimizi koruyup hep birlikte mücadele ettiğimiz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.

Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu’na açık çağrımızdır. Bursa şubemizde başlayan ücretsiz izin uygulamasına son verecek ve ücretsiz izindeki arkadaşlarımıza işbaşı yaptıracak adımların acil olarak atılması için sizi göreve davet ediyoruz. Ücretsiz izin uygulamasının son bulması ve ücretsiz izindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması için genel merkez tarafından alınacak kararların sonuna kadar arkasında olacağız.

Bursa şubemiz ve üyelerimiz asla yalnız değildir…

Demokratik sınıf ve kitle sendikacılığına inanan Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi üyeleri olarak Bursa Şube Başkanımız ve yönetim kurulumuzun, Bursa bölgemizdeki üyelerimizin ve cam işçisi dostlarımızın her zaman yanındayız.

Yaşasın onurlu mücadelemiz…

Yaşasın birlik beraberliğimiz…

Yaşasın Kristal-İş…”