Moody's: Türkiye'nin dış borcunun büyük bölümü özel sektöre ait

Raporunda Türkiye'nin dış borçunun büyük bölümünün özel sektöre ait olması nedeniyle Türk hükümetinin finansman risklerini sınırlı olduğunu belirten Moody's, bununla birlikte Türk özel sektörünün krize güçlü bir ekonomik durumda girmediğine dikkat çekti.

Moody's: Türkiye'nin dış borcunun büyük bölümü özel sektöre ait

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yayımladığı iki raporla Türkiye’yi değerlendirdi. Moody’s cuma günü yayınladığı ikinci raporda, Türkiye’nin 2008 yılından bu yana aralıklarla kur krizleri ile karşı karşıya kaldığını ve TCMB’nin kuru savunmak için bu yılından başından bu yana net döviz rezervlerinin neredeyse yarısını tükettiğine işaret etti.

“Koronavirüs salgının sermaye çıkışlarını tetikleyerek ve turizm sektörü yoluyla kazanılan dövizi ortadan kaldırarak problemi şiddetlendirdi” değerlendirmesini yapan Moody’s, “Bu küçülen dış tamponlar hükümetin ekonomiyi daha negatif bir patikadan uzaklaştırma kabiliyetini zayıflattı” dedi.

Raporunda Türkiye’nin dış borcunun büyük bölümünün özel sektöre ait olması nedeniyle Türk hükümetinin finansman risklerini sınırlı olduğunu belirten Moody’s, bununla birlikte Türk özel sektörünün krize güçlü bir ekonomik durumda girmediğine dikkat çekti. “Ekonomi geçen yıl sadece yüzde 1 büyüdü, hükümet politika cephanesinin çoğunu koronavirüs salgını öncesinde harcadı ve zayıflayan lira büyük ölçüde KOBİ’lerden olan kırılgan şirketleri gerecektir” değerlendirmesinde bulunan Moody’s,koronavirüs etkisinin ötesindeki bu etkiler ekonomiyi yavaşlatacak ve işsizliği artıracak” yorumunu yaptı.