Mısır'dan ithal patatesler, üretimin en çok olduğu Niğde'ye getirildi

Mısır’dan ithal edilen tonlarca patatesin Türkiye’de en çok patates üretiminin yapıldığı Niğde’ye getirildiği ortaya çıktı.

Mısır'dan ithal patatesler, üretimin en çok olduğu Niğde'ye getirildi

Türkiye’nin en çok patates üretimi yapılan Niğde’ye Mısır’dan ithal edilen tonlarca patates getirildiği belirtildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli üreticinin elinde kalan ürünler depolarda çürümeye yüz tutarken patatesin başkenti diye bilinen Niğde’ye Mısır’dan patates getirilmesine tepki gösterdi.

Gürer’in iddiasına göre, Mısır’dan ithal edilen binlerce ton patates, gemilerle Mersin Limanı’na, oradan da tırlarla, patates üretiminin en çok yapıldığı Niğde’ye getirildi.

İthalatçı firma, kilosunu 2 TL’ye verdiği patatesi, Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında, üretimi durdurulan bir tekstil fabrikasının deposuna doldurdu. Aracıların ise ithalatçı firmadan aldıkları ithal patatesleri 2.3 TL’ye Türkiye’nin değişik bölgelerine nakletmeye başladığı öne sürüldü.

“DEPOLARDA 50-60 BİN TON PATATES VAR”

Gürer, depolarda yerli patates üreticisine ait 50-60 bin ton patatesin satılamadığı için çürümeye yüz tuttuğu bir dönemde, Mısır’dan patates ithal edilmesi ve bu patateslerin de patates üretiminin en çok olduğu Niğde’ye getirilmesinin yerli üreticiye vurulan bir darbe olduğunu söyleyerek “Virüs salgınıyla mücadele edilen bir dönemde böyle bir kötülüğü, yerli üreticiye düşman bile yapmaz” dedi.

AKP hükümetinin 17 yıldır üreticilerinin sorunlarını görmezden geldiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Tarım politikasındaki hatalar ve plansızlık yüzünden üreticilerimiz belli dönemlerde çok büyük sıkıntılar yaşadı. Ancak, patates üretiminin başkenti konumundaki bir kente, Mısır’dan ithal edilen patateslerin getirilmesi gibi bir uygulamayla ilk kez karşılaşıyoruz” diye konuştu.

“TARIM MÜDÜRLÜĞÜNÜN DE HABERİ YOK”

“İktidar, kendi kendine yeten bir ülke olduğumuzu söylerken samandan sonra 71 ilde yetişen patatesi bile ithal etmektedir.” diyen CHP’li Gürer,  İşin ilginci, Tarım Müdürlüğü’nün dahi ithal patatesin Niğde’de depolandığından haberi olmamasıdır. Tüm ürün stoklarımız yeterli diye açıklamalar yapan Tarım ve Orman Bakanı patatesin ithal edildiğinden haberi yok mu? 10 tır patates daha bir kaç gün içinde Niğde’de olacakmış, İthal patates dağıtımı da Niğde’den oluyor. Dalga geçer gibi. Türkiye en çok patates üreten iline önce ithal patates getirip sonra bu ürünleri Niğde’den başka illerin hallerine sevk etmek, tarımı ne hale düşürdüklerinin göstermektedir. Bu, tarımdaki plansızlığın net bir göstergesidir” diyerek sözlerini bitirdi.