Milli eğitim müdürlükleri, dini dersleri 'seçmeye' çağırıyor!

"Seçmeli ders" seçimi için milli eğitim müdürlüklerinin sayfalarından dini derslere yönelinmesi çağrısı yapılıyor.

Milli eğitim müdürlükleri, dini dersleri 'seçmeye' çağırıyor!

Ortaöğretim kurumlarında “seçmeli ders” seçimi bugün sona ererken il milli eğitim müdürlükleri ise sosyal medya sayfalarından dini dersleri seçme çağrısı yapıyor.

İl milli eğitim müdürülüklerinin sosyal medya hesaplarından “Seçmeli derslerimizde tercih süreci başlamıştır” yazılarak dini içerikli üç derse “tik” atılmış görseller paylaşılması tepki çekiyor.

Skandal uygulamaya karşı Eğitim İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu’ndan açıklama geldi. Açıklamada, seçmeli ders adı altında yapılan dayatmalarına karşı bütün okullarda müdahil olunacağı belirtildi.

Açıklama şöyle:

“Bu tercih döneminde il milli eğitim müdürleri, altındaki yöneticileri resmi yazışmalarla ‘aman ha’ diye uyarmakla yetinmemiş, sosyal medyadan da bu konuda çaba göstererek çıtayı daha yükseğe taşımışlardır. Örneğin; Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı ve Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız’ın sosyal medya hesaplarından ‘Seçmeli derslerimizde tercih süreci başlamıştır’ yazıp dayatılan üç derse tik atan görseller paylaşması ibretlik olmuştur.

Tam da bu noktada MEB’e yöneltilmesi gereken sorular baş göstermiştir:

– Madem sadece üç dersi dayatacaktınız, bu derslere ‘seçmeli’ adını koyarak neden takiyye yaptınız? Öğrencilere tercih etmek isteseler dahi eğitimini vermeyeceğiniz Düşünme Eğitimi, Halk Kültürü, Okuma Becerileri, Çevre Eğitimi gibi dersleri neden tercih yelpazesine koydunuz?

– Binlerce öğrenci ve velinin okul müdürlerinden duyduğu “Bu seçmeli dersi verecek öğretmen yok” sözü yalan mıdır? Yalan ise doğru söylemeyen okul yöneticilerine ilişkin hangi adımlar atılacaktır? Müdürlerin bu sözleri doğru ise koskoca Bakanlık, öğretmen açığı konusunda neden yalan söylemektedir?

– İl milli eğitim müdürlerinin bu tek bir elden çıkmışçasına benzer paylaşımları da, Bakanlık tarafından mı emredilmiştir. Yoksa öğrenci ve velilere nasıl dayatma yaptıklarını paylaşımlarıyla itiraf eden müdürler, tesadüfen mi çakışmıştır?”

İl milli eğitim müdürlükleri eliyle yapılan dayatmaya karşı Eğitim-Sen’den de tepki geldi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan “Edirne, Yalova İl MEM seçmeli derslerle ilgili öğrencileri yönlendiriyor. Kamu kurumu özelliğini ihlâl ediyor. Öğrencilerimizin seçim hakkı için mücadele edeceğiz.” açıklaması yaptı.