Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan LGS'de 'maske ve oturma düzeni' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı programda LGS sınavındaki önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan LGS'de 'maske ve oturma düzeni' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına girecek öğrencilerin maske takıp takmayacağı konusundaki sorulara yanıt verdi.

Bakan Selçuk, katıldığı canlı yayında kendisine yöneltilen soruları cevapladı. LGS kapsamında yapılacak merkezi sınavda oturma düzeni ve maske kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Selçuk, sosyal mesafeye göre oturma düzeni konusunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda görüş aldıklarını söyledi.

Sınav ortamının kurulun hazırladığı rehbere göre düzenlendiğini belirten Selçuk şöyle konuştu:

“Sınıf sınıf, okul okul bakıyoruz, yani genel bir düzenlemeden söz etmiyorum. Her bir okula tekil olarak bakıyoruz ve diyelim ki bir okulda sınıflar yetmedi, o zaman ne yapılır? Yemekhanesine bakılır, spor alanlarına, geniş alanlarına bakılır, oralar da kullanılır ve bunların her birisi tespit edildi ve çocuklarımızın ne şekilde yerleştirileceği konusunda da simülasyonlarımız tamamlandı”

Öğrencilerin yanlarında getirdikleri maskeleri sınav sonuna kadar kullanmalarını istemediklerini söyleyen Selçuk, “Her bir çocuğumuza yeni maske vermek istiyoruz. İki sınavın arasındaki arada çocukların koridora, bahçeye çıkması söz konusu ve bu maskeyle ilgili belirli sıkıntılar da olabilir. O yüzden maskeyi tekrar yenileyeceğiz, yani ikinci bir maske vereceğiz ve çocuklarımız sıralarına oturduktan sonra sınavlarını rahatça yapabilecekleri şekilde” diye konuştu.

‘SINAV ANINDA İSTEYEN MASKESİNİ ÇIKARABİLECEK’

Bazı çocukların maskeden rahatsız olmadığını ancak bazı çocukların da maskeyle sınavda başarılı olamayacağını düşündüğünü kaydeden Selçuk, şöyle devam etti:

“Bunu danıştığımızda Bilim Kurulu heyetine, ‘yerlerine oturduktan sonra, sosyal mesafe ayarlandıktan sonra maskeleri çıkartabilirler’ yanıtını aldık. İsteyen çocuğumuz maskesini çıkartıp sınav esnasında maskesiz olarak devam edebilir”

LGS’nin zorluk düzeyiBakan Selçuk, hastanede tedavi gören çocukların sınava katılmak istemesi halinde, velisinin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine sınav tedbir hizmeti konusunda başvuruda bulunmasını istedi. Sosyal medyada LGS’de soruların zorluk düzeyiyle ilgili iddiaların gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Selçuk, şunları kaydetti:

”Çocuklarımız ve velilerimiz şunu bilsinler ki, bizim belli bir kontenjanımız var. Yani belirli sayıda öğrencimiz sınava girecek ve onların belirli kısmı her halükarda, sorular ne kadar zor kolay olursa olsun, belirli orandaki çocuğumuz bu sınavı kazanacak. Dolayısıyla ‘sorular zor olduğu için kimse kazanamayacak’ diye böyle bir şey söz konusu bile değil. Soruların kolay ya da zor olması söz konusu değil. Bunu çok net söylüyorum. Sınavla girilen okullardaki kontenjanlarımızı yaklaşık yüzde 50 oranında artırdık. Bunu velilerimizin özellikle duymasını istiyorum. Yani geçen seneye göre yüzde 50 oranında bir artış var. 2019’da 140 bin öğrencimiz sınavlı okulların kontenjanından yararlanabilirken, 2020’de 213 bin öğrencimiz bu kontenjandan yararlanacak.”