Migros işçisi "telafi çalışmasına" tepkili

Sınıf Tavrı'na ulaşan işçiler, durumun kendilerine bildirildiğini ve yetkili sendikanın konu karşısında tepkisiz kaldığı şikayetinde de bulundu. İşçiler "elimizde olmayan nedenlerle çalışamadığımız için, böyle bir dayatma ile karşı karşıya kalmamız kabul edilemez" diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Migros işçisi

Haftasonu gerçekleşen sokağa çıkma yasağı nedeniyle birçok işyeri üretimi durdururken, hizmet veren pek çok kurum da hizmetlerini askıya aldı. Sokağa çıkma yasağını fırsata çevirmek için adım atan Migros yöneticileri ise işçiler için “telafi çalışma” uygulamasını devreye soktu.

Salgın tehdidi nedeniyle temel ihtiyaç malzemelerine dönük artan talebi karşılamak için ağır bir çalışma temposu belirleyen marketler, kurye hizmetlerini yaygınlaştırdı. Kurye hizmetlerinin artmasıyla büyük kârlar elde eden firmaların başında Migros var.

Migros bununla da yetinmeyerek, sokağa çıkma yasağı döneminde kaybedilen çalışma saatleri için işçilerden hafta içi daha fazla çalışma talep etti. İşçilerin hafta içi mesaisini on saate çıkaran Migros, bu çalışmalar için telafi çalışması uygulamasına başvuracak.

“YETKİLİ SENDİKA NEDEN SESSİZ?”

İşçiler ise bu duruma tepki göstererek sosyal medyada onlarca mesaj yayınlandılar. Sınıf Tavrı‘na ulaşan işçiler, durumun kendilerine bildirildiğini ve yetkili sendikanın konu karşısında tepkisiz kaldığı şikayetinde de bulundu. İşçiler “elimizde olmayan nedenlerle çalışamadığımız için, böyle bir dayatma ile karşı karşıya kalmamız kabul edilemez” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde 28 bin işçi adına Migros’ta toplu sözleşme imzalanırken, toplu sözleşmenin “telekonferans” aracılığıyla yapıldığı duyurulmuştu.

TELAFİ ÇALIŞMA NEDİR?

Telafi çalışma 4857 sayılı İş Kanunu’nun 67. maddesinde yer alıyor. Telafi çalışması çeşitli nedenlerle çalışamayan işyerinde, işçinin aldığı ücret karşılığında daha sonrasında fazla mesai yapmasına deniyor. Telafi süresi, 4 ayı geçemezken, günlük 11 saatten fazla mesai yapılamaz.

Telafi çalışmalarında işçi fazla mesai ücreti alamazken, işçiye önceden çalışma süresi ve günü bildirilmek zorundadır.

Telafi çalışması başta turizm olmak üzere, pek çok sektörde yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle hizmet sektöründeki işçiler için telafi çalışması, sömürü şartlarını daha da ağırlaştırıyor.