Metal işçileri Gebze'de buluştu

İşçiler 'Patronların kölesi olmayacağız' sloganıyla MESS'e tepkilerini yükseltti.

Metal işçileri Gebze'de buluştu

Metal işçileri ile metal patronlarının örgütü MESS arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. MESS’in 3 yıllık sözleşme, düşük zam, esnek çalışma ve güvencesizlik dayatmalarına karşı talepleri karşılayacak bir teklifle gelmemesi halinde greve gitmekten başka çareleri kalmayacağını belirten Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), eylemleri başlatma kararı almıştı.

DİSK’e bağlı BMİS’in çağrısıyla Gebze’de Trafo Meydanı’nda toplanan işçiler kent meydanında miting alanına bir yürüyüş düzenledi.

İşçiler ‘Patronların kölesi olmayacağız’ sloganıyla MESS’e tepkilerini yükseltti.

Metal işçilerinin eylemine Sınıf Tavrı da destek vererek mitingte yerini aldı.

Sınıf Tavrı, “Metal işçilerinin hakkı için alandayız! Yaşasın sınıf dayanışması!” şiarıyla miting alnına yürüdü.

SERDAROĞLU AÇIKLADI: 5 ŞUBAT’TA GREVDEYİZ

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, “Karşımızda sermaye var, metal patronları var, karşımızda burjuvazi var, karşımızda işçi düşmanı AKP var. Onlar serpilip gelişene düşman. İşçi sınıfı düşmanlarına, alın teri düşmanlarına sesleniyoruz. Bu ülkeye hürriyet işçi sınıfıyla gelecek” dedi.

Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Bugün işçilerin taleplerini görmezden gelen patronları son kez uyarmak için toplandık. Sermaye sınıfının dizginlenemez kâr hırsı var. Sermaye vahşi bir egemenlik kurmuş durumda. Tarihte hiç olmadığı kadar eşitliksiz yaşanıyor. Ülke ekonomisi büyüdüğü bir dönemde bile işsizlik, yoksulluk içinde yaşıyor. Tabii ki bu eşitsizliğin temeli kapitalizmdir.”

Serdaroğlu, “Doğalgaz faturası ödeyemeyen işçiye devlet desteği veren oldu mu? Şimdi de kıdem tazminatını kuşa çevirip, patronlara imkan sunmak istiyorlar” diye konuştu. Patron sendikası MESS’in  kriz fırsatçılığı yaptığını ifade eden Serdaroğlu’nun MESS’in dayatmalarını kabul edip etmedikleri yönündeki sorusuna işçiler hep bir ağızdan “Hayır” diye yanıt verdi, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganını attı.

İşçilerin bir önceki yıla göre daha da yoksullaştığını, yüzde 8 zam teklifinin vicdansızlık olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Patronlar kendileri bilir işte metal işçileri burada, günlerdir bu gerçeği haykırıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı” dedi. İşçiler bu sözler üzerine hep birlikte, “Başkan bizi greve götür” sloganını attı. İşçiler Serdaroğlu’nun konuşmasını sık sık “Grev, grev” diyerek keserken, 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyuran Serdaroğlu, olası grev yasağını ise tanımayacaklarını söyledi.