MESS sefalet ücretini dayatmaya devam ediyor: 'Uzlaşı' odaklı teklifi yüzde 10'a revize ediyoruz

130 bin metal işçisinin zam taleplerine kulak tıkayan patron sendikası MESS, Bursa’da Türk Metal’in, Gebze’de Birleşik Metal-İş’in düzenlediği grev kararı üzerine TİS görüşmelerinde öne sürdüğü yüzde 8’lik zammı yüzde 10’a yükseltti.

MESS sefalet ücretini dayatmaya devam ediyor: 'Uzlaşı' odaklı teklifi yüzde 10'a revize ediyoruz

Metal iş kolunda çalışan 130 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) işçi sendikaları ile patron sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine on binlerce işçi dün Bursa ve Gebze’de miting yapmıştı. Birleşik Metal-İş ve Türk Metal dünkü mitingde taleplerin kabul edilmemesi halinde 5 Şubat’ta greve gidileceğini duyurmuştu.

Grev kararı üzerine bugün bir açıklama yayınlayan patron sendikası MESS, toplu iş sözleşmesindeki zam teklifini yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltti.

‘ÇALIŞMA BARIŞI’ YALANI

MESS yaptığı yazılı açıklamada; Metal sektöründe devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çözüm odaklı yaklaşımını sürdürdüğünü iddia ederek , “Maliyetler hızla ve yüksek oranda artarsa, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı gücümüzü kaybederiz. Çalışma barışı korunarak uzlaşı sağlanması, üretimde durgunluk olmaması amacıyla işçi sendikalarından da çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

MESS, GREV KARARINI ‘DOĞRU’ BULMADI

MESS açıklamasında, “Ağırlıkla yurt dışıyla rekabet eden MESS üyeleri, imalat sanayi ihracatının yüzde 39’unu gerçekleştiriyor. Toplu iş sözleşmesi sürecine ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaşıyoruz. Uzlaşı için attığımız adımlar ve masada anlaşma çabamıza rağmen işçi sendikalarının aldığı grev kararlarını doğru bulmuyoruz. Masadaki tarafların da ülkemizin de kazanacağı bir sözleşme üzerinde uzlaşı sağlanması gerektiğine inanıyoruz” dedi.