MESS lokavt kararı aldı

Metal sektöründe 130 bin işçinin grev kararı alması üzerine patron örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) lokavt kararı aldığını duyurdu.

MESS lokavt kararı aldı

Metal iş kolunda çalışan 130 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) işçi sendikaları ile patron sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki görüşmeler sonuç vermemiş ve sendikalar 5 Şubat’ta greve başlayacaklarını duyurmuştu.

İşçiler greve hazırlanırken MESS ücret zammı teklifini revize ederek birinci altı ay için yüzde 10 önermişti. Sendikalar ise MESS ‘in 3 yıllık sözleşme teklifi başta olmak üzere hakları geriye götürecek taleplerini sürdürdükleri gerekçesiyle, MESS’in bu isteğini reddetmişti.

Grev kararının uygulanmasına günler kala Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) lokavt kararı aldıklarını borsaya bildirdi.

Lokavt, özetle greve çıkan işçileri patronun topluca işten uzaklaştırması anlamına geliyor. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalıyor. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçiler topluca işten uzaklaştırılıyor.