Mersin Erdemli'de limon üreticisi yol kapatıp eylem yaptı

Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Mersin’in Erdemli ilçesinde üreticiler, yol kapatıp eylem yaptı. Yola döktükleri limonlarla eylem yapan üreticiler, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağırdı.

Mersin Erdemli'de limon üreticisi yol kapatıp eylem yaptı

Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Mersin’in Erdemli ilçesinde üreticiler, yol kapatıp eylem yaptı. İBB’nin üreticiye destek olmak için 100 ton limon almasından sonra yönlendirmeli röportajla gündeme gelen Erdemli, limon üreticilerinin eylemine sahte oldu.

Mersin-Antalya D-400 karayolunu yaklaşık yarım saat trafiğe kapatarak yola döktükleri limonlarla eylem yapan üreticiler, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağırdı.

Yaklaşık 400 üretici, ellerinde dövizlerle eylem yapan üreticiler, “Limonlarımız çürüyor, birileri sesimizi duysun” diyerek ihracat yasağını protesto etti. Limon üreticileri tepkilerini şöyle dile getirdi:

“Limon üreticisi perişan oldu. Limon üreticisi 20-30 kişiden oluşmaz. Biz stokçu değiliz biz üreticiyiz. Limon hasadı 3 ay sürer bir yılda tüketilir. 12 ay limon satıp tüketilmesi için stok yapılmalıdır. 3 ayda bu limon bitmez. İhracatımızı yasakladınız. İspanya bize güldü. Adamlar çürük limonlarını 15 TL. ye sattılar. Dış piyasamız gitti. Rusya pazarımız bitti. Biz insan değil miyiz? Çaya fındığa destek var ama limona kısıtlama var. Bizlere , bu üreticilere yazık değil mi? Gelecek sene ihracat yapmak istesek bile bizim ihracatımız olmayacak. 3 Bin insana yazık değil mi? Şuanda 200 Bin ton çürümeye terk edilmiş limon var. Limon 2 TL. ye düştü. Bu limonu kim tüketecek. Yazık değil mi? Bu çiftçiye. Karadeniz’e yatırım, destek, hizmet ama Akdeniz çiftçisi insan değil mi? Bize bu ceza, zulüm nedendir? Sayın Bakan, artık bizlerin dayanacak gücü kalmadı. Limonlarımız depolarımızda çürüyor. Artık yeter.”

BAKAN İSTİFA SLOGANI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi de istifaya çağırarak, sorunlarının çözülmesini isteyen üreticilere daha sonra jandarma ekipleri müdahalede bulundu. Üreticiler jandarmanın uyarıları sonucu yolu yeniden trafiğe açarak olaysız şekilde dağıldılar.