Merkel'den AB'ye Yunanistan çağrısı

Merkel, Doğu Akdeniz'deki gerilim konusunda yaptığı açıklamada, "Doğu Akdeniz konusunda tüm Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan'ı desteklemekle yükümlüdür" ifadesini kullandı.

Merkel'den AB'ye Yunanistan çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de gerçekleştirdiği yıllık konferansta konuştu. Doğu Akdeniz gündemine değinen Merkel, konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuklarını söyledi ve “Tüm Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan’ı desteklemekle yükümlüdür” dedi.

Berlin’de yıllık yaz basın toplantısını düzenleyen Merkel, Doğu Akdeniz’deki gerilimden Rusya ile ilişkilere, Belarus’taki protestolardan ABD başkanlık seçimlerine bir dizi konuda değerlendirmelerde bulundu. Merkel’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“(Doğu Akdeniz krizinde) Tüm AB üyeleri Yunanistan’ı desteklemekle yükümlüdür. Konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la çok yoğun şekilde görüştüm.

Almanya, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimin tırmanmasını önlemek için uğraşıyor. Ekonomik bölgelerin dağılımıyla ilgili anlaşmazlık ancak birlikte çözülebilir.

Belarus ve Navalni’nin zehirlendiği şüphesiyle ilgili gerilimlere rağmen Rusya ile konuşmaya devam etmek önemli. Konuşmaya devam etmek zorundayız. Rusya dünyada önemli bir stratejik aktör.

Belarus’a Rus birliklerinin konuşlanmamasını umuyorum.

ABD’nin her seçilmiş Başkanı ile birlikte çalışırım. İki ülkeye benzer değerler ve çıkarlar rehberlik ediyor. Görüş ayrılıkları olması doğaldır, ama ortak noktalar da var. Özellikle de NATO sözkonusu olduğunda. Her iki tarafın da NATO’nun güvenlik politikası için önemli bir ittifak olduğuna inandığını düşünüyorum.”

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal gaz arama çalışmaları sürerken İtalya, Fransa, Güney Kıbrıs ve Yunanistan da bölgede askeri tatbikat düzenleneceğini açıklamıştı. Türkiye de Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için 1 Eylül’e kadar devam edecek yeni Navtex ilan etmişti.