MANİFESTO TV | Yargı reformu tartışmaları

Cihaner programda AKP’nin yargı reformunu, yargıdaki dönüşümü ve Alaattin Çakıcı’nın tehditlerini değerlendirdi.

MANİFESTO TV | Yargı reformu tartışmaları

Eski CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner,  Manifesto TV’nin konuğu oldu. Alev Doğan’ın hazırlayıp sunduğu Manifesto’nun Gündemi Manifesto TV YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanırken, Cihaner programda AKP’nin yargı reformunu, yargıdaki dönüşümü ve Alaattin Çakıcı’nın tehditlerini değerlendirdi.

Cihaner’in konuşmasından satır başları şöyle:

“REFORM SÖYLEMİNİN HEYECAN YARATMASINI YADIRGIYORUM”

“Fethullahçı olup olmama konusu, 17-25 Aralık’ta alınan pozisyona göre belirleniyor. Oysa ki bunun objektif kriterleri olması gerekir. İki nokta da bu süreci zehirliyor. Etkin ve adil bir soruşturma yapılmıyor. Yargıdan Fethullahçıların objektif koşullar çerçevesinde ayıklandığını söylemek çok zor.”

“Yargıda artık cemaatlerin dışında İstanbul Grubu, Pelikan grubu belirleyici birer aktör haline geldi. Adalet Bakanı’nın reform söylemlerinin heyecan yaratmasını yadırgıyorum. Adalet Bakanı, AYM Başkanı, hatta Cumhurbaşkanının kendisi bu tür süslü lafları çok söylüyorlar. Ancak reform beklentisini anlamakta güçlük çekiyorum. Biden’in seçilmesiyle, Albayrak’ın istifasıyla reform beklenti yaratıldı; ama bu kadar aldatılmaktan sonra bu tür beklentileri anlamak mümkün değil.”

“(Arınç’ın Demirtaş ve Kavala açıklamalarına dair) AKP içinde bir tartışma olduğunu zannetmiyorum. AKP içinde geçmişte ne kadar tartışma vardıysa şimdi de o kadar var; biliyoruz ki tek belirleyen Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı Arınç’a cevaben yargının hukuksuz kararlarını desteklediğini söyledi. ‘Kavga’ yorumlarını temenniden ibaret yorumlar olarak görüyorum.”

YARGI REFORMU

“Hukukun temelinin ortadan kaldırıldığı, hukukum ima ettiği ne varsa onun tam tersinin inşa edildiği bir süreçten geçiyoruz. Türkiye’de hukukun öteden beri temel sorunları vardı, bunlardan birisi de iktidar ile hukukun arasındaki gerilim idi. Ancak artık bir ‘reform’la değil, ‘devrim’le çözebileceğimiz bir sorun yaşıyoruz. Yargıtay kararlarının tanınmadığı bir süreçte, hukukun artık geleneksel sorunlarından bahsetmek mümkün değil.”

“Hak ve özgürlükler mücadelesi artık siyasi bir mücadele olmak zorunda. İktidar eğer bu şekilde devam ediyorsa; karşısında bedel ödemeyi de göze almak zorundayız. Bu siyasi iktidardan kurtulmadan, bağımsız ve tarafsız yargının inşasının çok zor olduğunu düşünüyorum.”

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

“Erken seçim iki şekilde gündeme gelebilir. Bir Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alabilir, iki 360 milletvekili isterse erken seçim kararı alabilir. AKP’li vekiller istemedikçe parlamentodan ‘erken seçim’ kararı çıkamaz. AKP dışındaki bütün Meclis partileri birleşse 360 sayısına ulaşamıyor. Cumhurbaşkanı’nın erken seçim kararı üç dönem kuralından dolayı kendi süresinden yiyeceği bir tercihtir. Erken seçim kararını beklemiyorum.”

“Ekonomik zorunluluktan erken seçim kararı çıktığında, koşullar gereği oradan daha otoriter bir iktidar mı gelir bunu kestirmek güç. AKP, zaten 2015’te kaybetmişti; sonrasında muhalefetin beceriksizlikliği nedeniyle suni teneffüsle ayakta kalan bir iktidar var.”

ÇAKICI’NIN TEHDİTLERİ

“Çakıcı’nın geçmişine baktığımızda benzer mektupları hatta daha ağır ifadelerle hem Bahçeli hem de Erdoğan için yaptığını hatırlarız. Çakıcı’nın cüretinden ziyade, sessiz kalanların daha dikkat çekici olduğunu düşünüyorum. Bahçeli’nin Çakıcı’yı sahiplenen açıklamaları dehşet verici.”

“Bahçeli Çakıcı için ‘dava arkadaşım’ dedi. Çakıcı’nın davaları kriminal ve sıkıntılı davalar. Örneğin suç örgütü liderliği, adam öldürme, yüz kızartıcı suç iddiaları var. Acaba Bahçeli’nin kastettiği dava ne?”

“Mafyatik yapıların da artık AKP’nin bir paydaşı haline geldiğini söyleyebiliriz. Bahçeli Çakıcı’ya sahip çıktığına göre, Çakıcı’nın hakaretlerinin artık Bahçeli’nin ağzından çıktığını söyleyebiliriz.”

“Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Çakıcı’yı makamında kabulü kabul edilebilir değil. Çakıcı, görüşlerinin yüzde yüz örtüştüğünü açıklamıştı ertesi gün. CHP’nin ‘milliyetçilik’ yorumlamasını tartışmak lazım. Bu figürlerin anladığı anlamda bir milliyetçilik bambaşka birşey. Gürkan’ın kabulünü kabullenmek mümkün değil. CHP bu konuda maalesef bir adım atmadı. ”

“CHP’nin daha da sağa kaydığı eleştirilerini gündeme getirmiştik, o açıklamamızın arkasındayız.”