Mahkemeden emsal karar: Gericiye gerici demek suç sayılmadı

Nurettin Yıldız'ın,gazeteci Alev Doğan hakkında açtığı hakaret davası beraatla sonuçlandı.

Mahkemeden emsal karar: Gericiye gerici demek suç sayılmadı

“6 yaşındaki kız çocukları evlendirilebilir” şeklindeki fetvaları ile tanınan Nurettin Yıldız’ın, muhabirlerimizden, gazeteci Alev Doğan hakkında açtığı hakaret davası beraatla sonuçlandı.

Alev Doğan hakkında İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevkedilen dava iddianamesinde, www.abcgazetesi.com‘da yayımlanan bir haberinde kullandığı “gerici Nurettin Yıldız”, “gerici zihniyet” ifadeleri nedeniyle hakarette bulunduğu öne sürülerek TCK 125/1 ve TCK 53/1 maddeleri uyarınca cezalandırılması istenilmişti. Davanın ilk duruşması 2019 Nisan ayında görülürken, duruşma sonucunda mahkeme heyeti yetkisizlik kararı vermiş, Doğan’ın yargılanmasına basın suçlarından yetkili ceza mahkemesinde devam edilmesi kararı verilmişti.

Bir üst mahkeme, yetkisizlik kararını bozduğu için, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam eden davanın bugünkü duruşmasında, mahkeme heyeti “atılı suçun unsurlarının oluşmaması” gerekçesiyle Doğan hakkında beraat kararı verdi.

Doğan dava sürecine ilişkin,  “İlerici olmak gibi bir iddiası olmayan birinin gerici kelimesini hakaret addetmesi ve suç duyurusunda bulunması gerçekten abes bir durum. Biz gericiye gerici demeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulunurken, Doğan’ın avukatı Selin Aksoy ise, “Gerici politik bir tanımdır. 6 yaşındaki kız çocukların evlenebileceğini, asansörde halvet olunabileceğini fetva verenlere gerici demek suç değildir.” açıklamasını yaptı.