Mahkemeden emsal karar: Emekliler de artık sendika kurabilir

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, Ankara 34. İş Mahkemesinin hükmünü bozarak emeklilerin de sendika kurabileceğini kaydetti.

Mahkemeden emsal karar: Emekliler de artık sendika kurabilir

Tüm Emekliler Sendikası’nın açtığı dava sonucu Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, emeklilerin sendikal örgütlenmeye gidememesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, ‘çalışan kavramının ise sadece aktif çalışanlar değil aynı zamanda çalışmaya dayalı hakları kullanan kişileri de kapsadığını’ belirtti. Emsal kararla Türkiye’deki 13 milyon 500 bin emekliye sendikalı olma yolu açıldı.

Kararla birlikte, bugün itibariyle tüm emekliler sendikalı olabilecek ve sendikalı olmanın getirdiği her türlü hak ve olanaktan da yararlanabilecek.

MAHKEMEDEN KAPATILSIN KARARI

Tüm Emekliler Sendikası 2017 yılında kuruldu ancak Ankara Valiliği emeklilerin sendika kuramayacağını belirterek, başvuruyu geri çevirdi. Sendika ile valilik emeklilerin sendika kurup kuramayacağına ilişkin davalık oldu. Ankara Valiliği, Ankara 34. İş Mahkemesi’nde bir dava açtı, Tüm Emekliler Sendikası’nda örgütlü emeklilerin herhangi işkoluna dahil olmamalarını gerekçe göstererek kapatılmasını talep etti.

Yapılan ilk duruşmada mahkeme “emeklilerin örgütlenebileceği, en doğru örgütlenme biçiminin sendika olduğunu ancak yasal mevzuatın buna izin vermediğini” kabul ederek sendikanın kapatılmasına karar verdi.

İSTİNAF MAHKEMESİNDEN EMSAL KARAR

Ankara Valiliği,’nin Ankara 34. İş Mahkemesi’nde açtığı dava sonucu sendikanın kapatılmasına karar verilmesinin ardından Tüm Emekliler Sendikası İstinaf Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi verdiği kararda, Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı gibi Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeleri esas aldı.

Mahkeme, emek- sermaye ilişkisinin varlığının sadece istihdam sahibi olmak gibi dar yorumlanması ve emeklilerin sendika örgütlenmesi dışında bırakılmasının hukuka aykırı olduğunu beyan ederek, sendikanın kapatılmasını reddetti.  Görülen dava sonucunda mahkeme, Anayasa’nın 17. maddesindeki “herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir” maddesini esas alarak, tüm emeklilerin sendikalı olabileceğini kabul ederek, sendikanın hukuki ve meşru olduğuna hükmetti.

KARARIN GEREKÇESİ