Mahkeme Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının “PKK propagandası” sayılmayacağına hükmetti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait Kürdistan bayrağının yer aldığı resimlerin “PKK propagandası” sayılmayacağına hükmedildi.

Mahkeme Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının “PKK propagandası” sayılmayacağına hükmetti

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne ait Kürdistan bayrağının yer aldığı resimlerin “PKK propagandası” sayılmayacağına hükmetti. Erzurum Bölge Mahkemesi de söz konusu kararı onadı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’dan Necmi Orta’nın haberine göre, Arkeolog Ahmet Kınay hakkında, 2018 yılında aynı anda toplanılan delillerle üç mahkemeden dava açıldı.

Bu yargılanmalardan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Kınay’ın “PKK propagandası yaptığı” gerekçesiyle deliller sunuldu.

Söz konusu resimlerden bazıları 2015 yılında Van’a bir etkinlikte çekilen ve Rudaw sosyal medya hesaplarından da paylaşılan Kürdistan bayrağıydı. Yine Kınay’ın Peşmerge komutanı Sait Çürükkaya’nın cenazesinde çektiği resimlerde aynı şekilde Kürdistan bayraklarının bulunması “örgüt propagandası” sayıldı.

Rûdaw’a konuşan Ahmet Kınay, savunmada Kürdistan bayrağının askeri ve siyasi bir partinin bayrağı olmadığını, resmî statüsü tanılan bir halkın tarihi bayrağı olduğunu ve bu bayrağın Türkiye’de hükümet tarafından defalarca resmî kurumlarda kullanıldığını ifade ettiklerini söyledi.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi de gerekçeli kararında, 2005’te halk oylaması ile kabul edilen Irak Anayasası’nda “Kürdistan Bölgesi’nin federal niteliğini kabul ettiğine dikkat çekerek, “IKBY, Irak’ta Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgede yönetimini kurarak Irak devletinin uluslararası hukukça tanınmış siyasal sınırları içinde kalarak ve Irak’tan ayrılarak içsel ‘kendi kaderini tayin hakı’nı kullanmıştı” ifadelerine yer verdi.

Mahkeme ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin meşru bir yapıya sahip olduğunu ve Irak Anayasası tarafından tanındığına dikkat çekerek  PKK ve KCK’den farklı tutulması gerektiğine işaret etti.

Bu kapsamda Kınay’ın paylaşımlarının “örgüt propagandası yapmak, cebir, tehdit veya şiddet içeren yöntemleri meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte olmadığına” karar verildi.

Erzurum Bölge Mahkemesi de Kınay hakkında verilen kararın istinaf başvurusunu onayladı.

Kürdistan bayrağı paylaşımları nedeniyle geçmişte çok sayıda kişinin yargılanıp ceza aldığını vurgulayan Ahmet Kınay “Bu kararla onların beraat edileceği ve gelecekte artık Kürdistan bayrağıyla insanların ihbar edilip cezaevine gönderilmeyeceği için mutluyuz” dedi.