Macron'dan AB'ye: Erdoğan'a karşı sert ve güçlü olmalıyız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın bir bütün olarak daha açık olması ve Türkiye’ye karşı daha birleşik bir tutum benimsemesi gerektiğini söyledi.

Macron'dan AB'ye: Erdoğan'a karşı sert ve güçlü olmalıyız

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün Fransa’da 7 AB üyesiyle gerçekleşecek zirve öncesinde, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu. Akdeniz’e kıyısı olan AB üyelerinin Korsika’da yapacağı toplantı öncesi konuşan Macron, “Niyetini netleştirmek Türkiye’ye kalmış” dedi.

“Avrupalılar olarak daha net ve açık olmalıyız. Türkiye’nin halkı ve milletine karşı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümetine karşı. Onun bugün kabul edilemez tutumları var ki bunların bazılarını söyledim.” ifadelerini kullanan Macron, “Biz, Avrupalılar olarak, Erdoğan’a karşı katı ve güçlü olmalıyız. Tansiyonu yükseltmekten kaçınmak istiyoruz ancak Türkiye bazı alanlardaki niyetlerini netleştirmeli. Avrupa bir bütün olarak Türkiye ile ilgili olarak daha net ve daha birleşik bir pozisyonda olmalı.” dedi.

MED7 ülkeleri olarak bilinen Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Kıbrıs ve Yunanistan’ın katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ele alınacak.

Toplantının, Avrupa Konseyi’nin yaşanan gelişmeler ışığında Türkiye ile ilişkiler konusunda 24-25 Eylül’de alacağı kararlara etki etmesi bekleniyor.