Maas: Oruç Reis yüzünden Türkiye'ye gitmiyorum

Maas, Türkiye'ye Oruç Reis sismik araştırma gemisini yeniden Doğu Akdeniz'e gönderdiği için yönelttiği eleştirileri Güney Kıbrıs ziyaretinde de sürdürdü.

Maas: Oruç Reis yüzünden Türkiye'ye gitmiyorum

Lefkoşa’da Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüşmelerinin ardından konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ankara’nın bu tek taraflı hamlesinin Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeleri başlatma çabalarına darbe indirdiğini söyledi.

Hristodulidis ile ortak basın toplantısında “Türkiye gerilimi tırmandırma ile düşürme arasında git-gel oyununu durdurmak zorunda” mesajını tekrarlayan Almanya Dışişleri Bakanı, Doğu Akdeniz’de tartışma yaratan meselelerin sadece bütün taraflar arasında doğrudan diyalogla çözülebileceğini, bu görüşmeler için gereken şartları sağlamanın ve tek taraflı gerilimi tırmandırmayı bırakmanın Türkiye’ye bağlı olduğunu belirtti.

Bölgede gerilimi düşürmek ve arabuluculuk yapmak yoluyla istikşafi görüşmelerin tarihinin belirlenmesi için ziyarete çıkan Maas, Ankara’yı kasten programdan çıkardığını vurguladı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalara yeniden başlama kararı nedeniyle sadece Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da temaslarda bulunma yoluna gittiğine dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı, “Bugün sadece Lefkoşa ve Atina’ya seyahat etme kararım, burada ele aldığımız güncel gelişmelerden kaynaklanıyor” dedi.

‘Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’e yeniden gönderilmesinin güven oluşturucu önlemlere ters düştüğünü, yeniden keşif faaliyetlerine başlaması halinde, bunun gerilimin giderilmesi yönünde gösterilen çabalar ve Türkiye-AB ilişkileri açısından ciddi darbe olacağını’ sıralayan Maas, Kuzey Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki Kapalı Maraş’ın sivil kullanıma açılmasını da şöyle niteledi:

“Tamamen gereksiz, provokasyon içeren bir adım.”

Alman hükümeti olarak Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Türkiye nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını anladıklarını dile getiren Dışişleri Bakanı, “Almanya ve Avrupa Birliği, dayanışma içinde Kıbrıs ve Yunanistan’ın yanındadır” dedi.

Türkiye ile yaşanan gerilimde itidalli olma çağrısında bulunan Maas, Ankara’nın Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine verilecek tepkinin ‘AB ve bütün üye devletlerin çıkarlarıyla uyumlu olması gerektiğinin’ altını çizdi.