Loç Vadisi'nde HES'e karşı hukuk zaferi

Danıştay, Kastamonu İdare Mahkemesi'nin iptal ettiği ÇED Olumlu kararına itiraz eden OR-YA Enerji'nin mahkemenin kararının bozulması ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davayı reddetti.

Loç Vadisi'nde HES'e karşı hukuk zaferi

Kastamonu İdare Mahkemesi, OR-YA Enerji’nin HES projesine ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” kararını iptal etmiş, şirket, mahkemenin kararının bozulması ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Danıştay 6. Dairesi’nin oy birliğiyle verdiği kararında, “Temyiz edilen İdare Mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından, bu konudaki istemin reddine” ifadesine yer verildi.

Böylece “Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu” kararının iptali üst mahkemece onanmış oldu.

“ARTIK ‘HUZUR GELDİ’ DİYELİM”

Danıştay’ın kararının ardından Loç Vadisi halkı ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada OR-YA Enerji ve diğer enerji şirketlerine çağrıda bulunan bölge halkı “Vadimize gelmeyin” dedi:

“16 Mart 2009’dan bugüne kadar Cide HES’in Küre Dağları Milli Parkı içinde bulunan Loç Vadisi Ekosistemine ve Sosyal hayata uygun olmadığını defalarca kez haykırarak söyledik. Bugüne kadar mahkemelerce atanmış farklı üniversitelerden 22 Bilirkişi/Bilim insanı yazdıkları raporlarla bunu belgeledi.

İki kez Kastamonu İdare mahkemesi ve iki kez de Danıştay hâkimleri Cide HES’in hukuksuz olduğunu onadı. Artık yeter! İnsanların, devletin çalışan organlarının, hukuk adalet sisteminin bu kadar vaktini, nakdini almaya hiçbir şirketin hakkı yoktur.

Bu kadar halk, bilim ve hukuk insanı Cide HES projesi yanlış ve hukuksuz diyor ise; başta OR-YA Enerji ve sırasını bekleyen diğer şirketler, Cide HES ile ilgili her rapora onay veren ÇED Genel Müdürlüğü bu yanlış işleyişe bir son vermelidir. Cide HES’in yanlış ve hukuksuz olduğunu 11 senede defalarca kez belgelerle ispat edilmiştir. Artık ‘Cide HES gitti, Huzur geldi’ demek istiyoruz.”