Liselilerden "LGS ve YKS ertelensin" çağrısı

"AKP'nin ve onun kurumu ÖSYM'nin önlemsizliği ve ısrarları sonucunda virüs diğer öğrencilere de bulaşma riski taşıyor!"

Liselilerden

Türkiye’de erken “normalleşme” kararı sonrası yeniden yayılma hızına devam eden Koronavirüs salgını liselilerin de sınav konusunda endişelenmelerine yol açtı.

Her gün açıklanan vaka sayılarında ciddi bir artış gözlemlenirken, önlem almamakta ısrar eden AKP iktidarı, liselileri de sınava sokma konusunda kararlı.

Konuyla ilgili “AKP, salgına davetiye çıkarıyor” başlığıyla bir açıklama yayımlayan Sosyalist Liseliler “LGS ve YKS ertelensin” çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Haziran ayında deneme sınavı yapılmasının dahi sakıncalı olduğu bilim çevreleri tarafından belirtilmişken AKP önce MSÜ sınavı sonra da LGS ve YKS’yi peş peşe yapmak derdindedir!” ifadelerine yer verilirken; “AKP, enfekte öğrenciler için ayrı salonların oluşturulmasını öneriyor hatta enfekte öğrencilerin hastanede sınava girebileceği söylüyor! Bu şartlar altında sağlıklı bir sınav yapılamayacağı ise ortadadır. AKP toplum sağlığını riske atmaktan vazgeçmelidir!” denildi.

Sosyalist Liselilerden yapılan açıklama şöyle:

AKP SALGINA DAVETİYE ÇIKARIYOR!

Öğrencilerin ve bilim çevrelerinin devam eden itirazlarına rağmen AKP, YKS ve LGS’nin yapılmasında ısrar ediyor! Haziran ayında deneme sınavı yapılmasının dahi sakıncalı olduğu bilim çevreleri tarafından belirtilmişken AKP önce MSÜ sınavı sonra da LGS ve YKS’yi peş peşe yapmak derdindedir!

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen MSÜ sınavında “önlem aldık” diyenlerin yalanları bir kez daha ortaya çıkmıştır. Okulların önlerinde ve sınıflarda sosyal mesafe neredeyse sıfıra inmiş, öğrenciler, veliler ve sınav görevlileri AKP tarafından salgınla baş başa bırakılmıştır.

Böylesi bir sınavla birlikte virüsün yayılması da şaşırtıcı olmayacaktır. Kocaeli’de sınav esnasında rahatsızlanan bir öğrenci ayrı salona alınmış; sınav sonrasında yapılan Covid-19 testi pozitif çıkmıştır. Bunun üzerine rahatsızlanan öğrenci ile aynı salonda sınava giren öğrenciler de karantinaya alınmıştır. Görülmektedir ki hiçbir tedbir yeterli değildir. Sınavların bu ortamda gerçekleşmesi doğru değildir!

LGS’ye bir, YKS’ye iki haftadan az zaman kalmışken yapılan MSÜ sınavında yaşananlar göstermiştir ki; Salgın koşullarında akla ve bilime uymayan sınav düzeni, öğrencileri salgının kucağına itmektir. Bu sınavların yapılmasındaki ısrar toplum sağlığını bir kez daha riske atmaktır!

Daha önce bilim çevrelerinin de belirttiği gibi sınavlara virüs taşıma ihtimali olan öğrenciler de giriyor, AKP’nin ve onun kurumu ÖSYM’nin önlemsizliği ve ısrarları sonucunda virüs diğer öğrencilere de bulaşma riski taşıyor! AKP ve onun yandaş medyasının yayın dondurmaları ise bu gerçeği gizleyemiyor!

Salgın koşullarında tüm merkezi sınavlar ertelenirken YKS ve LGS’nin ertelenmemesi kabul edilemez! Salgının getirdiği bu olağanüstü koşullarda, vakalar her gün yükselirken ve sınavlara kronik rahatsızlığı olan öğrencilerle birlikte enfekte olmuş öğrencilerin de girmesi büyük bir risk taşımaktadır!

Buna çözüm olarak ise AKP, enfekte öğrenciler için ayrı salonların oluşturulmasını öneriyor hatta enfekte öğrencilerin hastanede sınava girebileceği söylüyor! Bu şartlar altında sağlıklı bir sınav yapılamayacağı ise ortadadır.

AKP toplum sağlığını riske atmaktan vazgeçmelidir!

LGS VE YKS ertelenmelidir!

Sosyalist Liseliler