Liseliler "Memleket ve gelecek için umudu büyütüyoruz!" etkinliğinde buluşuyor

"Sosyalist Liseliler olarak biz yıllardır lise lise, sınıf sınıf mücadele ediyoruz. Gericisine, piyasacısına karşı, kim olursa olsun liselilerin bilimsel eğitim hakkına, eşit eğitim hakkına kim göz koyduysa, kim liselilerin geleceğini çaldıysa, biz onlara karşı mücadele etmeyi bir görev olarak görüyoruz. Sıra şimdi umudu büyütmeye geldi."

Liseliler

Liseli gençler, 22 Mart Pazar günü Saat 15.00’te İstanbul Aksaray Su Gösteri Merkezi’nde “Memleket ve gelecek için umudu büyütüyoruz!” etkinliğinde buluşuyor.

“Bütün liseli sıra arkadaşlarımızı memlekete umut olmaya, geleceğimiz için mücadele etmeye çağırıyoruz!” çağrısıyla duyrulan etkinlik öncesi Sosyalist Liseliler Manifesto’nun sorularını yanıtladı.

İşte o söyleşi:

Manifesto: Sosyalist Liseliler olarak derginizin 20. sayısı geçtiğimiz haftalarda çıktı, derginizden bahseder misiniz?

G.K. : Tabii… Sosyalist Liseliler dergisi aslında bundan 5 sene önce bir ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıkmıştı. Peki ihtiyaç duyduğunuz şey neydi diye soracak olursanız, cevabımız elbette örgütlülük, yani bir lise mücadelesinin yaratılması zorunluluğuydu. İşte biz dergimizi bu mücadelenin sesi olarak görüyoruz. Bugün isteniyor ki gençlik okumasın, yazmasın. Bunları yapacaksa da iktidarın ve temsil ettiği düzenin sınırları içinde yapsın. Hak arama kültürü yok ediliyor, yalnızca gençlere değil herkese susmak öğütleniyor. Liselilerse buna karşı dergisini çıkartıyor, yazılar yazıyor, dergi tartışmaları düzenliyor, hem öğreniyor hem de öğretiyor. Aslında düzenin karanlığına karşı bir meşale yakmak bu bizim deyimimizle. Türkiye’de sol siyaset geri çekilirken, birileri sosyalizmde ısrardan vazgeçerken liseliler okullarından başlayarak memlekette sosyalizm ısrarını sürdürüyor. Bilimin, aydınlığın ulaşamadığı yerde karanlık olur, madem ki bizim dergimiz aydınlığı temsil ediyor, memleketin en ücra köşesinde dahi bir liselinin çantasına girmeli ki karanlıklarla baş edebilelim.

https://twitter.com/SosyalistLise/status/1236359281441755136

S.E. : Bugün yaşadığımız düzende liselilerin üretmesi, düşünmesi ve sorgulaması değil gerici karanlığa mahkum olması isteniyor. Liseli gençliğinse bu karanlığa mahkum olmadan düşünüp üretimde bulunması, düzenli olarak liselilerin aylık siyasi dergisinin çıkması, liselilerin hep beraber üretimde bulunabilmesi de büyük bir önem taşıyor. Liselerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile protokol imzalayan dernek ve vakıfların çağ dışı düşünceleri ve siyasetleri liselerimize afişlerle, onların türlü materyalleriyle girerken ilerici ve yurtsever gençliğinse buna karşı mücadele edebileceği biricik aracı Sosyalist Liseliler dergisidir. Bu anlamıyla liselerde sıra arkadaşlarımıza iletebildiğimiz her dergi liselerde laik ve bilimsel bir eğitim için açılmış bir bayraktır.

Uzun bir zamandır düzenli olarak Aydınlanma Okulları’nda liseliler toplanıyor, çeşitli konular hakkında beraber tartışıyor, geçtiğimiz günlerde de Aydınlanma Okulları’nın bu senesindeki 5. oturumunu tamamladınız. Nedir bu Aydınlanma Okulları?

S.E. : Bugün eğitim gördüğümüz okullarımızda bilimsellikten uzak, gerçekliğe aykırı bir eğitim görüyoruz bunlara örnek olarak biyoloji de bir gerçeklik olarak bildiğimiz genetik bilimini açıkladığımız evrimin kaldırılması, sosyoloji derslerinden Karl Marks’ın çıkartılması, halkın iradesini gösterdiği Gezi Direnişi’nin emperyalistlerce yapılan bir komplo olduğu yalanı gibi birçok örnekten söz edebiliriz. Liselerde akıl dışı ve müsrif bir eğitim görülüyor. Aydınlanma Okulları ise “anlatılmayanları anlattığımız” bir yer olarak liseliler için adeta bir “kurtarılmış bölgedir” fakat bundan da öte aydınlanma ve eşitlik için liselilerin gelecek için yaktığı meşalesidir. Aydınlanma Okulları büyüdükçe, yayıldıkça bu meşale elden ele dolaştırılacak ülkemizin dört bir yanına, her liseye ve her liseliye yayılacaktır.

G.K. : Aydınlanma Okulları bu ülkenin gençlerinin sosyalizm kavgasının vücut bulmuş hâlidir bizce. Memlekette neler oluyor diye soran, sorunlara çözüm arayan liselilerin buluştuğu oturumlar düzenleniyor. Okullarda cihadı değer diye öğretenlere, rekabeti, bencilliği öğütleyenlere karşı liseliler kavgalarını insanlığın kavgasıyla birleştiriyor, büyütüyor. AKP iktidarı ile dünyaya gözlerini açmış bir nesiliz biz, yıllarca onların gerici ideolojileri ile yoğrulmaya çalışıldık. İşte Aydınlanma Okulları burada aynı zamanda bir şeyi kanıtlamış oluyor ki AKP’nin mayası bu memleketin gençliğine aykırıdır, ne yaparlarsa yapsınlar liselileri teslim alamazlar. Bir yerde karanlık varsa onun karşısında mutlaka aydınlanma mücadelesi verenler olacaktır, bir ülkede emekçiye yoksulluğ, liseliye geleceksizliği reva gören bir iktidar varsa mutlaka insanca yaşam mücadelesi verenler de olacaktır. İşte biz de buradayız.

Peki bir bütün olarak soracak olursak, Sosyalist Liseliler nedir, Sosyalist Liseli kimdir?

S.E. : Biz kendi geleceğimiz için verdiği mücadeleyi ülkemizin geleceği için verilen mücadeleyle birleştirmiş liselileriz. Sosyalist Liseliler yalnızca her ay düzenli dergi çıkarıp bunu liselilere ulaştırmaz. Yalnızca oturumlar düzenleyip her ay yan yana gelmez, sadece yazıp çizmez. Sosyalist Liseli mücadele eder ve en önemlisi ne için mücadele ettiğini, neye karşı mücadele ettiğini bilir. Sosyalist Liseliler; AKP’nin badem bıyıklı öğretmenlerine sırtını dönenlerin, meslek liselerinde patronların çıkarlarına “dur!” diyenlerin, tacizci hocalara karşı okulunu ayağa kaldıran liselilerin temsilcisidir Sosyalist Liseliler. Sosyalist Liseli, bu ülkede gericiler, işbirlikçi- piyasacılar cirit atamasın diye, bu ülkede emekçiler kendini yakmasın, çocuklar hayata eşit noktadan başlasın, kadınlar özgürleşsin diye mücadele eder. Bize kim olduğumuz sorulduğunda, gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz, biz bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek nesiliz.

22 Mart tarihinde bir etkinlik yapacağınızı duyurdunuz. Etkinliğinizden bahsedip son olarak varsa liseli gençliğe bir çağrı yapar mısınız?

https://twitter.com/SosyalistLise/status/1234516668090638342

G.K. : Sosyalist Liseliler olarak biz yıllardır lise lise, sınıf sınıf mücadele ediyoruz. Gericisine, piyasacısına karşı, kim olursa olsun liselilerin bilimsel eğitim hakkına, eşit eğitim hakkına kim göz koyduysa, kim liselilerin geleceğini çaldıysa, biz onlara karşı mücadele etmeyi bir görev olarak görüyoruz. Sıra şimdi umudu büyütmeye geldi. Biz bu ülkede gericilikten, niteliksiz eğitimden, özelleştirmelerden, yoksulluktan, kadınların ikinci derece yurttaş muamelesi görmesinden, iş cinayetlerine kadar bir dizi şeyden, yani eğitimden memleketin tamamında yaşanan olaylara karşı rahatsızlık duyan tüm liselileri etkinliğimize çağırıyoruz. Orada kurulacak kürsü sizin kürsünüz, hepimizin, liselilerin kürsüsü. Orada söylenecek sözler hepimizin sözleri. Bütün arkadaşlarımıza çağrımız, gelsinler ve bu sese güç katsınlar. Biz 22 Mart saat 15’te Aksaray Su Gösteri Sanatları Merkezi’ndeyiz. Bu memleketin gidişatına, eğitimin çöküşüne karşı kim sesini yükseltmek, mücadele etmek, yalnız olmadığını bilmek istiyorsa o gün orada olmasını istiyoruz.