Lavrov: ABD’nin yaptırımlarına karşın Türkiye ile işbirliğimizi sürdüreceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından açıklamada bulundu.

Lavrov: ABD’nin yaptırımlarına karşın Türkiye ile işbirliğimizi sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Ortak Strateji Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Rusya’da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Lavrov, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin Türkiye’ye karşı yaptırım uygulama kararına istinaden, ‘hukuksuz yaptırımlara karşın Ankara ile askeri-teknik birliğini sürdüreceklerini’ ifade etti.

Lavrov, S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’nin ABD’nin yaptırımları ile karşı karşıya olmasına istinaden ise şunları söyledi:

“Piyasa kurallarına uygun olmayan yöntemlerin yardımı ile açık bir biçimde Amerikan üreticilerin çıkarlarının lobisini yapan Washington tarafından uygulanan hukuksuz ve yasadışı baskıya karşın, Türk meslektaşlarımızın prensip olarak bu alanda işbirliğinin sürmesi isteğinde olmasına, Devlet Başkanı’nın da defalarca söylediği gibi değer vermekteyiz.”

Sputnik’te yer alan habere göre Çavuşoğlu, Rus yapımı koronavirüs aşısıyla ilgili “Türkiye, Sputnik V’i satın alacak mı?” sorusuna ise, “Pandemi döneminde Rusya ile iyi ilişkilerimiz oldu. Sputnik V aşısı konusunda sağlık bakanlarımız mutabakat imzaladı. Bazı bilgiler talep edildi ve sağlık bakanımız bu bilgilerin Rusya’dan geldiğini söyledi. Burada hedef sadece aşının alınması değil, Türkiye’de de ortak bir şekilde üretilmesidir” şeklinde yanıt verdi.

Lavrov ve Çavuşoğlu yaptıkları açıklamada Libya’daki son duruma da değindi. Çavuşoğlu, Libya’da siyasizi çözümün devam ettiğini vurgulayarak, “Biz oraya hiçbir zaman sadece Türkiye’nin çıkarları için gitmedik. Libya’nın inşasında da çok önemli katkılarımız oldu. Bundan sonra herkesin çözüm için adım atması gerekiyor. Hafter’in bu yaklaşımda olmadığını gördük. Eğer bize yönelik bir tehdit oluşursa, biz gereğini yapmakta tereddüt etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Lavrov ise “Libya ihtilafında her bir tarafın o kadar çok garantörü var ki, bunların sayısı azaltılmalı. Bir de uzlaşma sağlanması anlamında, Libya’da petrol ihracatının yeniden başlanması ve gelirin adil dağıtılması gerekiyor. Bu Libya halkının ortak zenginliğidir. NATO’nun gayrı meşru saldırısı 2011’de Libya’nın devlet yapısını çökertti” dedi.