Kübalı doktor Luis Herrera: Dünyanın, sağlığın temel bir hak olduğunu anlama fırsatı var

Koronavirüsle mücadelede etkili bir ilaç olduğu belirtilen Interferon Alpha 2B'nin yaratıcısı Kübalı doktor Luis Herrera salgınla savaşta birçok ülkenin sağlık sisteminin yetersiz kaldığını belirterek "Dünyanın, sağlığın ticari bir faaliyet değil temel bir hak olduğunu anlama fırsatı var" dedi

Kübalı doktor Luis Herrera: Dünyanın, sağlığın temel bir hak olduğunu anlama fırsatı var

Küba’nın koronavirüs salgını ile mücadelede kullandığı ve başarılı olduğu ilaçlardan biri olan Interferon Alpha 2B adlı bir molekülün yaratıcısı Kübalı doktor Luis Herrera, Telesur ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Kübalı doktor Herrera: “Dünyanın, sağlığın ticari bir faaliyet değil temel bir hak olduğunu anlama fırsatı var”
Koronavirüsle mücadelede etkili bir ilaç olduğu belirtilen Interferon Alpha 2B’nin yaratıcısı Kübalı doktor Luis Herrera salgınla savaşta birçok ülkede yetersiz kalan sağlık sistemi için “Dünyanın, sağlığın ticari bir faaliyet değil temel bir hak olduğunu anlama fırsatı var” dedi.

Herrera salgınla savaşta birçok ülkede yetersiz kalan sağlık sistemi için “Dünyanın, sağlığın ticari bir faaliyet değil temel bir hak olduğunu anlama fırsatı var” açıklamasında bulundu.

Interferonun 40 yılı aşkın bir süredir bilindiğini, ilk olarak yerel bölgelerdeki kaynaklardan üretildiğini daha sonra ABD’de ve Finlandiya’da üretildiğini belirten Herrera Interferon ilacının hikayesini ise şöyle anlattı:

“80’li yılların başında, Houston’dan önemli bir profesör Küba’ya geldi ve Başkan Fidel Castro’ya, burada yaptığımız interferonun farklı bir amaç için kullanılabilecek çok ilginç bir molekül olduğunu söyledi. Daha sonra bir grup insan, interferon üretiminde eğitim almak için Finlandiya’ya gitti. İlerleyen zamanda Beta Interferon Japonya’da ve Alpha Interferon Kaliforniya’da üretildi. Bir yıl sonra Küba’da, yerel bölgelerden farklı Interferon genlerini klonladık ve dang hummasında Interferon üretmeye başladık ve sonuçları Kaliforniya’da sunduk.”

Çin’in salgının başlangıcından birkaç hafta sonrasında virüsle enfekte olan kişilerde komplikasyonları önleyecek şekilde Interferon kullanmaya başladığını ifade eden Herrera’ya göre bu molekülün bazı yan etkileri olsa da bunlar çok kritik etkiler değil.

Küba’nın salgın karşısında uyguladığı dayanışma tavrını dünyanın tüm ülkelerinin uygulaması gerektiğini ifade eden Herrera, “Daha iyi sağlık ve yaşam koşullarının olduğu bir dünyanın parçası olmayı istediğimiz için dünyanın her tarafında çalışan doktorlarımız var” dedi.