Küba ve Çin yoldaşlığında 60. yıl

Küba Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin ikili diplomatik ilişkilerinin 60. yılı vesilesiyle iki ülkenin komünist partisinin ve iki devletin önde gelen isimleri karşılıklı tebrik mesajlarını ilettiler.

Küba ve Çin yoldaşlığında 60. yıl

Küba Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin ikili diplomatik ilişkilerinin 60. yılı vesilesiyle iki ülkenin komünist partisinin ve iki devletin önde gelen isimleri karşılıklı tebrik mesajlarını ilettiler.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekteri Xi JinPing’e gönderilen resmi mektupta, Başkomutan ve Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekteri Raul Castro Ruz, Çin ile diplomatik bağlar kuran Latin Amerika ve Karayipler’den ilk ülke olmanın onurunu duyduklarını ifade ederken; yeni nesillerin 60 yıla dayanan ilişkilerin mirasına devamlılık katacağını belirtti. Ayrıca birinci sekter Raul Castro, Küba gibi emperyalizme karşı mücadele eden ve asla teslim olmayan küçük uluslara Çin tarafından verilen desteğe karşı şükranlarını ifade etti.

Granma‘da yayımlanan habere göre, Küba Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Xi yoldaşına gönderdiği mesajda, ülkeleri birleştiren derin dostluğun zamanın sınanmasına tabi tutulduğunu ifade ederken; “sosyalizmin inşasında her ulusun kat ettiği yolu kendimizin addettik” dedi. Ayrıca COVID-19 ile mücadelede hayat kurtarma, bilimi uygulama ve uluslararası işbirliğini teşvik etme başlıklarında Küba ve Çin’in ortaya koyduğu ortak anlayışın altını çizdi.

Başbakan Manuel Marrero Cruz, mevkidaşı Li Keqiang’a verdiği mesajda ekonomik bağları güçlendirmeye devam etme iradesini yineledi ve bu bağlarla iki ülkenin geliştirdiği mükemmel ilişkileri en yüksek mertebeye yükseltmek istediğini belirtti.

Genel Sekreter Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang, mektuplarında Küba ve Çin’i birleştiren karşılıklı siyasi güveni, çeşitli alanlardaki işbirliğinin verimli sonuçlarını ve uluslararası ve bölgesel arenalarda karşılıklı desteği vurguladılar. Ayrıca ikili, Covid-19 ile mücadelede verilen ortak mücadelenin iki ülkenin uzun süreli ilişkisini daha yüksek bir seviyeye taşıdığını belirttiler.

Xi Jinping,Küba ve Çin arasındaki dostluk için umut verici yeni fırsatların ufukta göründüğünü vurgulayarak, hem ülkeler hem de halklar için daha fazla fayda sağlamak üzere işbirliğini genişletmek için birlikte çalışma isteğini yeniden vurguladı.

28 Eylül 1960’ta Çin ve Küba, küçük bir ülke ve büyük bir ülke, iki sosyalist ülke, bir Latin Amerika ülkesi ve tek ve bölünmez Çin, eşitlik ve saygı temelinde karşılıklı ilişkilerde referans alınacak bağlar kurdu.