Kristal-İş sendikasında neler oluyor?

Kristal-İş merkezi yolsuzluk iddiaları ile gündeme geldi.

Kristal-İş sendikasında neler oluyor?

Köklü bir geleneğe sahip olan, önemli grev ve direnişlere imza atan, bünyesinde Hasan Basri Babalı ve birçok sınıf sendikacısı çıkartan Kristal-İş sendikasında son yıllarda Bilal Çetintaş başkanlığındaki merkez yönetimine yönelik anti demokratik uygulamalarda bulunduğu ve yolsuzluk iddiaları gündeme geldi.

2015 yılında sendikanın en büyük şubesi olan Trakya şubesinde Camda Sınıf Tavrı adıyla çalışmalar yürüten muhalefete yönelik merkez yönetiminin, şube kongresi seçimlerinde yaptığı anti demokratik ve yasa dışı uygulamalar mahkeme kararı ile de tespit edilmişti. Bu sürece itiraz eden ve dava açan sendika üyeleri ihraç istemi ile disiplin kuruluna sevk edilip tehdit edilmişti.

Sendikanın geleneğinde bulunan iş yeri temsilcilerini üyelerinin oylarıyla seçilmesi uygulamasından vazgeçilip atama usulü ile temsilci belirlenmesi ve seçimlerle ilgili tüzük ve yönetmeliklerin değiştirilmesi sendika üyeleri içerisinde de büyük rahatsızlıklara neden olmuş, itirazlar yükselmişti. Trakya şubesinin 2015 yılındaki genel kurulunda muhalefette bulunan çoğu delege ve delege adayı 90 işçi sendika merkezinin isteği üzerine işten atılmış ve bu işçilerin 90 Trakyalı adıyla verdikleri mücadele memlekette büyük gündem olmuştu.

2020 Ağustos ayında olağan genel kurul yapması gereken Eskişehir şubesinin genele kurulu, merkez üst kurul delegeleri içerisinde dengeleri değiştireceği için merkez yönetimi tarafında engellendiği iddia edildi.

19-20 Eylül tarihinde yapılan genel merkez genel kurulunda ise genel başkanlığa aday olan Eskişehir şube başkanı Erdal Akyazı ve muhalif 8 sendika üyesi, merkez yönetiminin önerisi ile sendikadan ihraç edilmişti. İhraçlara karşı oy kullanan Bursa Yenişehir şubesindeki üst kurul delegeleri ise döndüklerinde fabrikalardaki bölümleri değiştirilerek cezalandırma yöntemine gidildiği iddia edildi.

YOLSUZLUK İDDİALARI

Kristal-İş merkezi bir de yolsuzluk iddiaları ile gündeme geldi.

Kristal-İş sendikasının danışman avukatı ile yapılan sözleşmede kendisine yüksek miktarlarda para aktarıldığı ve bu paranın önemli bir kısmının danışman avukat tarafından yeniden sendika merkez yöneticilerinin hesaplarına aktarıldığı iddiası kamuoyunun gündemine yansıdı. İlgili iddiaya dair, Eskişehir şube başkanı Erdal Akyazı Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunurken; onlarca sendika üyesi de CİMER’e şikayette bulundu.

Şikayetler ve suç duyurusunun ardından 21 Ekim Çarşamba günü mali polisin Kristal-İş sendikası genel merkezindeki kimi defterlere ve belgelere el koyduğu; genel başkan, danışman avukat ve kimi merkez yöneticilerini de pazartesi günü ifadeye çağırdığı öğrenildi.