Kristal-İş, işçi iradesini gasp etti

Kristal-İş yönetiminin anti-demokratik uygulamalarını protesto eden cam işçileri, Eskişehir Şube’de nöbete başladı.

Kristal-İş, işçi iradesini gasp etti

ALEV DOĞAN

7 Haziran 1965 tarihinde cam İşçileri tarafından Paşabahçe’de kurulan Kristal-İş sendikası, sınıf sendikacılığı konusunda oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bünyesinden Hasan Basri Babalı gibi önemli sınıf sendikacılarını çıkartan Kristal-İş kendi üyelerinin iradesini yansıtan tutumu ile biliniyordu. Ancak Kristal-İş Sendikası uzunca bir süredir, anti-demokratik uygulamaları ve üyelerinin iradesini yok sayan tutumu ile kamuoyunun gündeminde.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta, Kristal-İş Genel Merkez Disiplin Kurulu, Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı ile şube yönetim kurulu üyeleri Ahmet Gül, Hakan Kaya, Kürşat Bıyık, Cengiz Yavuz’u görevden almış ve 19 Nisan 2020 tarihinde sendika genel merkez olağanüstü genel kurulu yapılmasına karar vermişti.
Alınan karara tepki olarak şube binasında oturma eylemi başlatan Eskişehir Şube üyesi işçiler ise, “Kristal-İş sendikasının tarihinde olmayan, Kristal-İş’e yakışmayan, beklemediğimiz, öngörmediğimiz ve doğru bulmadığımız bir durumla karşı karşıyayız” diyerek, Kristal-İş yöneticilerinin eylemleri ve söylemleriyle, demokrasiden yana değil atamadan yana taraf olduklarını belirtmişlerdi.

Kristal-İş yönetiminin, Eskişehir Şube’de olağanüstü başkanlar kurulu yapma kararına tepki gösteren işçiler ise, bugün şube binasında nöbet tutmaya başladılar.

Gazete Manifesto olarak ulaştığımız, Eskişehir Şube üyesi bir cam işçisi yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:
“Eskişehir Şube yönetimi tüzükten gelen hakları doğrultusunda bir delege seçim kararı aldı. Fakat Genel Merkez Yönetim Kurulu bu kararın tüzüğü kötüye kullandığını iddia ederek, 28 Ocak itibariyle Eskişehir Şube Başkanı ve yönetimini geçici olarak görevden el çektirdi. Şube başkanımız da karşılığında mahkemeye başvurdu. Bugün ise Kristal-İş yönetimi, Eskişehir Şube’de olağanüstü başkanlar kurulu yapma kararı aldı. Burayı ele geçirmeye çalıştılar biz de kendilerine hoş geldin diyerek şubemizi terk etmeyeceğimizi kendilerine söyledik. Şu aşamada geri çekildiler, biz de bekliyoruz.”

“SEÇİLMİŞ OLANLARIN HAKLARINI GASP EDİYORLAR”

Görevden el çektirilmiş olan Kristal-İş Eskişehir Şube eski Başkanı Erdal Akyazı ise seçilmiş olanların haklarının gasp edildiğini belirterek süreci şöyle özetledi:

“Görevden el çektirilmemizin nedeni fabrikalarımızda üye arkadaşlarımızın imza toplayarak şubeye seçim talebiyle gelmesi ve bizim de bu seçim taleplerini tüzükte yer alan ilkeyle genel merkezimize götürdük. Seçim talep ettik. Genel merkezimiz bize ‘seçim yapamazsınız’ diye karar verdi. Bölgemizde şube başkanına sorulmadan 6 defa atama yapıldı.

Burada seçilmiş olanların haklarını gasp ediyorlar. Tüzükte seçim sürecimiz en az 4 yılda 1 kez olmak üzere yer alıyor. Bizim genel merkezimizden tek talebimiz; yasalar doğrultusunda seçim talep ediyoruz. Başka hiçbir talebimiz yok. Demokratik bir talebimiz var. İşçi arasında bir huzursuzluk var. Bu huzursuzluğu seçimin gidereceğine inanıyoruz.
Sandıklardan kaçmıyoruz. Sandık iradesine saygı duyuyoruz. Herkesi seçime davet ediyoruz. Genişletilmiş başkanlar

kurulunun yapılacağı bilgisi geldi. Genel başkanımıza her zaman saygılıyız. Genel başkanımız bu sendikanın genel başkanı şubesine gelebilir”