Kremlin'den Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama

Kremlin, liderlerin Dağlık Karabağ’daki siyasi sürecin yoğunlaştırılmasından yana olduklarını belirttiklerini duyurdu.

Kremlin'den Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Dağlık Karabağ görüşmesine dair Kremlin’den açıklama yapıldı. Açıklamada, “görüşmenin Türk tarafının girişimi ile gerçekleştiği” vurgulandı.

Erdoğan, Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımların ele alındığı ve Azerbaycan-Ermenistan meselesi ile Suriye ve Libya’daki durumun değerlendirildiği belirtilmişti.

Kremlin basın dairesi ise, Rusya lideri Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü, liderlerin Dağlık Karabağ’daki siyasi sürecin yoğunlaştırılmasından yana olduklarını belirttiklerini duyurdu.

SİYASİ VE DİPLOMATİK GİRİŞİM

Sputnik‘in aktardığına göre, görüşmenin Türk tarafının girişimi ile gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, “Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesindeki durum ayrıntılı olarak tartışıldı. Her iki taraf da 10 Ekim’de Moskova’da üzerinde anlaşmaya varılan insani ateşkese uymanın önemini teyit etti. Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan, siyasi sürecin özellikle AGİT Minsk Grubu’nun çalışmalarına dayalı olarak yoğunlaştırılmasından ana olduklarını vurguladı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre Putin, Ortadoğu’dan militanların Karabağ’daki çatışmalara katılmasından ciddi endişe duyduğunu dile getirdi. Ayrıca Karabağ’daki kanların dökülmesinin mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesine ve sorunun barışçıl çözümüne geçiş için ortak çabalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Ek olarak, “Türkiye’nin AGİT Minsk Grubu’nun bir üyesi olarak gerginliğin hafiflemesine yapıcı bir katkıda bulunacağı umulmakta” ifadeleri kullanıldı.

Liderlerin Rusya ve Türkiye’nin Suriye ve Libya meselelerindeki koordinasyonunun etkili olmasına dikkat çekildiği ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Suriye ve Libya meselelerine ilişkin görüş alışverişi sırasında Rusya ve Türkiye’nin durumun istikrara kavuşturulmasına, ayrıca siyasi ve diplomatik yolda ilerlenmesine yardımcı olan etkili koordinasyonuna dikkat çekildi.”

Putin ve Erdoğan’ın iki ülkenin aşı geliştirme ve üretme alanındaki işbirliği dahil olmak üzere koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele konusundaki etkileşimini ele aldıkları ifade edildi:

“Aşı geliştirme ve üretme alanında işbirliği dahil olmak üzere koronavirüs enfeksiyonuyla mücadelede işbirliğine karşılıklı ilgi kaydedildi. İlgili departmanlara gerekli talimatlar verilecek.”

Açıklamaya göre liderler, iki ülkenin diplomatik ve askeri kanallar üzerinden düzenli olarak temaslara devam edilmesini de kararlaştırdı.