Kremlin'den 5 Mart mesajı ve HTŞ vurgusu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’de Rus basınına karşı yürütülen eylemlerden endişe duyduklarını dile getirdi. Peskov, 5 Mart'taki Erdoğan-Putin görüşmesine de dikkat çekti ve "Görüşmeye odaklanmış durumdayız" dedi.

Kremlin'den 5 Mart mesajı ve HTŞ vurgusu

Gazetecilerle bir araya gelen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a Rusya’nın Suriye’de Türkiye tarafından düzenlenebilecek olası kara harekatını nasıl önleyebileceği soruldu.

Erdoğan’ın 5 Mart’ta Moskova’ya gelerek Putin’le görüşmesinin planlandığını kaydeden Peskov, “Ordularımız sürekli temas halinde. En önemlisi, biz şu anda Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmeye odaklanmış durumdayız” yanıtını verdi.

‘HTŞ’ VURGUSU

Rusya’nın Suriye’de terörle mücadeleye devam etme niyetinde olduğunu ve bu konuda Türkiye’yle işbirliğine büyük önem verdiğini kaydeden Peskov, “Moskova, Soçi mutabakatlarına bağlılığını koruyor, Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyor ve Suriye’nin BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü kabul edilen gruplar da dahil terörle mücadele niyetini destekliyor ve doğal olarak Türk partnerlerle işbirliğine büyük önem veriyor” ifadelerini kullandı.

Peskov’un isim vermeden BMGK tarafından terör örgütü olarak görüldüğüne dikkat çektiği HTŞ’nin İdlib merkezinde hakim cihatçı güç olduğu biliniyor.

SPUTNİK TÜRKİYE’YE SALDIRI VE GÖZALTILAR

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada Sputnik Türkiye çalışanlarının evlerine yapılan saldırılar ve kurumdaki gözaltılara ilişkin de konuştu.

“Biliyorsunuz ki Rusya, Dışişleri Bakanlığı üzerinden basın mensuplarına yönelik eylemler konusundaki derin endişelerini dile getirdi.” diyen Peskov, “Bu nedenle basın mensuplarının, özellikle de Sputnik gibi Rus basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerin bir kısıtlamayla ve dünkü gibi durumlarla karşı karşıya kalmamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.