''Kovid-19 meslek hastalığı sayılsın''

Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), sağlık çalışanlarının Kovid-19'a yakalanmasının meslek hastalığı sayılmasını istedi.

''Kovid-19 meslek hastalığı sayılsın''

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Cumhurbaşkanlığına gönderilen yazı ile sağlık emekçilerinin Kovid-19’a maruz kalmaları halinde bunun sağlık mesleği hastalığı olduğunun tespiti için Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’nun (SSYSK) bir an önce toplanması ve gerekli kararı alması konusunda SGK’nın Cumhurbaşkanlığınca talimatlandırılması istedi.

Başta sağlık emekçileri olmak üzere Kovid-19’a maruz kalan kişilere meslek hastalığı ve iş kazasına bağlı hak ve alacakları ödenmemesi durumunda mağdur olacaklarını ifade eden Bacaksız, Kovid-19 hastalığının ilgili kanundaki meslek hastalığı tanımına uyduğunu belirtti.

Bacaksız, SSYK’nın Kovid-19’u, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nde, meslek hastalığı listesine eklemesini ya da mağdur olan emekçininin hastalığın meslek hastalığı olduğunun tespiti için iş mahkemesinde bir tespit davası açması gerektiğini bildirdi. Bacaksız, ilgili kanunlarda belirtildiği üzere hastalığın sağlık mesleğinin icrasından kaynaklandığını, Kovid-19’lu hastaları tedavi ederken hastalığa maruz kalındığının tartışılmaması gerektiğini vurguladı.