"Kötülüğün sıradanlığı"ndan bahsedene bak...

Yerkel, George Floyd'un polislerce öldürülmesine ilişkin “Kötülüğün sıradanlığı” değerlendirmesini yaptı.

Soma maden faciası sonrasında bir madenciyi tekmeleyen görüntüleri hafızalara kazınan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski müşaviri Yusuf Yerkel, ABD polisinin George Floyd’u öldürmesini değerlendirdi. Yerkel’in “Kötülüğün sıradanlığı”ndan bahsetmesi sosyal medya kullanıcılarının da tepkilerine neden oldu.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan madenci katliamının ardından ilçeye giderek özel harekatçıların yere yatırdığı bir madenciyi tekmeleyen Erdoğan’ın eski müşaviri Yusuf Yerkel, George Floyd’un polislerce öldürülmesine ilişkin “Kötülüğün sıradanlığı” değerlendirmesini yaptı.

Tekmeci müşavir, “ABD’deki protestoların bu kadar büyümesinin altında galiba Floyd’un öldürülme olgusunun etrafında aşikar hale gelen, H. Arendt’ın ifadesiyle “kötülüğün sıradanlığı” olgusu yatıyor. Sıradan beyaz bir polisin korkunç bir şeyi “her zamanki iş” gibi yapıyor olması bardağı taşırdı. Siyahilerin yaşamları/haysiyetleri söz konusu olduğunda ortaya çıkan umursamazlık/kayıtsızlık/hissizleşme hali “beyaz üstünlükçü” ideolojinin ABD kültüründe halen ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.Bu ideoloji dünyada o kadar yaygın ki, protestoların küreselleşmesi tesadüf değil.” ifadelerini paylaştı.

Yerkel’e bu paylaşımının ardından tepkiler yükseldi.