'Koronavirüs pangolinden bulaşmış olabilir'

Çinli bilim insanlarının binden fazla hayvanı incelediği araştırmaya göre, ölümcül koronavirüs insanlara, şimdiye kadar söylenlerin aksine yarasalardan ya da yılanlardan değil pangolinlerden geçmiş olabilir.

'Koronavirüs pangolinden bulaşmış olabilir'

Çin’de şimdiye kadar 31 bin kişiye bulaştığı tespit edilen, 630 kişinin ölümüne neden olan ve onlarca ülkeye de sıçrayan koronavirüse ilişkin yeni bir araştırma yapıldı.

Güney Çin Tarım Üniversitesi’nden bilim insanları, ölümcül salgının yayılmasına pangolinlerin (pullu karıncayiyen) sebep vermiş olabileceğini belirtti.

Araştırmacılar, pullarla kaplı tek memeli olan pangolinlerin potansiyel koronavirüs taşıyıcısı olabileceğini duyurdu

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, bilim insanlarının, pangolinler üzerinde bulunan virüslerin genom dizilerinin koronavirüs hastalarındakilerle yüzde 99 aynı olduğunu keşfettiklerini bildirdi.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, pangolinler dünyada en çok ticareti yapılan hayvan. Verilere göre, son on yılda bir milyondan fazla kaçak pangolin ele geçirildi.

Halk arasında görünüşlerinden dolayı ‘canlı çam kozalakları’ olarak da adlandırılan pangolinlerin Çin ve Vietnam’da geleneksel tıp için kullanıldığı, etinin ise karaborsada satıldığı biliniyor.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin’e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.