"Koronavirüs ilacı karaborsada satılıyor"

CHP'li Bulut, maske ve grip aşısına ulaşımdaki sıkıntıların ardından şimdi de ağır koronavirüs hastalarına verilen etkin maddesi ‘tosilizumab’ olan Actemra adlı ilacın tedarikinde sorun yaşandığını aktardı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ağır koronavirüs hastalarına verilen Actemra adlı ilacın tedarikinin yapılamadığını bildirdi. Bulut, ilacın formlarının hastanelerde stoklarının azalması ya da bulunamaması nedeniyle tedavilerin aksadığını, hasta yakınlarının ilacı karaborsadan fahiş fiyata tedarik ettiğini ifade etti.

CHP’li Bulut, iktidarın pandemi süreci yönetimini eline yüzüne bulaştırdığını, maskeyle başlayan, grip aşısı ile devam eden kaosun fahiş PCR test fiyatlarıyla büyüdüğünü söyledi. Pandeminin başında vatandaşların maskeye, kronik hastaların grip aşısına ulaşamadığını kaydeden Bulut, iktidarın salgının başından bu yana toplumdan, sağlık emekçilerinden hatta Bilim Kurulu’ndan gerçekleri sakladığını, vaka-hasta tartışmasıyla salgının büyümesine neden olduğunu da belirtti.

STOKLAR AZALDI

Maske ve grip aşısına ulaşımdaki sıkıntıların ardından şimdi de ağır koronavirüs hastalarına verilen etkin maddesi ‘tosilizumab’ olan Actemra adlı ilacın tedarikinde sorun yaşandığını aktaran Bulut, bağışıklığı baskılayan, yoğun bakımlarda hayati şartlarda kullanılan ilacın 200-400 mg formlarının hastane stoklarında azaldığını ifade etti.

İlaca kamusal güvence altında ulaşılamaması nedeniyle hasta yakınlarının ilacı karaborsadan fahiş fiyatlar karşılığında tedarik ettiğini söyleyen Bulut, ilacın ilgili firmadan daha fazla miktarda tedarik edilmesi, üretiminin ülkemizdeki firmalarca da gerçekleştirilmesinin zorunlu hale geldiğini bildirdi.