"Koronavirüs haftaya zirveye çıkacak"

Dünya Sağlık Örgütü de koronavirüs için küresel risk seviyesini “yüksekten”, “çok yüksek” seviyeye çıkardı.

İran Sağlık Bakanı’ndan korona virüse ilişkin yeni bir açıklama yapıldı.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının gelecek hafta zirveye çıkacağını ancak herhangi bir kenti karantinaya almayı düşünmediklerini söyledi.

Nemeki, başkent Tahran’da düzenlenen Korona ile Mücadele Merkezi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, salgının önlenmesi için önemli kararlar aldıklarını açıkladı.

Ülkedeki hastanelerin tüm birimleriyle hazırlandığını aktaran Nemeki, “Ancak önümüzde zor bir haftanın olacağı bir gerçek. Ulusal ve uluslararası epidemiyolojik gözlemler, hastalığın yayılmasının önümüzdeki günlerde ve gelecek hafta zirveye çıkacağını gösteriyor.” açıklamasını yaptı.

Zorunlu olmadıkça halkın seyahatlerden kaçınmasını isteyen İran Sağlık Bakan, ülkede şüpheli görülen kişilerin 14 gün karantinaya alınacağını ve bu konuda Silahlı Kuvvetler personelinin de kendilerine yardımcı olacağını duyurdu.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Nemeki, önlemler doğrultusunda ülke genelinde eğitime de ara verileceğini belirterek; “Tüm ülkede okulların 3 gün tatil edilmesine karar verildi. Üniversiteler de hafta sonuna kadar tatil olacak ancak öğretim üyeleri görevlerinin başında olacak ve eğitim uzaktan gerçekleştirilecek.” açıklamasını yaptı.

Halka, yetkililerin salgını önleme çabalarına yardımcı olma ve tavsiyelere uyma çağrısında bulunan Nemeki, “Şehirlerin karantinaya alınmasını bilimsel bir yöntem olarak kabul etmiyoruz ancak vatandaşların gidiş-gelişlerinin kontrolünü sıkılaştırma kararı aldık” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, ülke genelinde Kovid-19 sebebiyle ölenlerin sayısının 34’e, vaka sayısının ise 388’e yükseldiğini açıklamıştı.

İran’da koronavirüse yakalananlar arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve 6 milletvekilinin bulunduğu iddia edilmişti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DE RİSK SEVİYESİNİ ARTIRDI

Dünya Sağlık Örgütü de koronavirüs için küresel risk seviyesini “yüksekten”, “çok yüksek” seviyeye çıkardı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Küresek risk seviyesini yüksekten, en yükseğe çıkardık.” açıklamasını yaptı.

Virüsün görüldüğü ülkelerin doğru önlemlerle bunu kontrol altına alabileceklerini belirten Ghebreyesus, DSÖ yetkililerinin “dünyanın tamamına yayılmadığı” gerekçesiyle “pandemi” durumu ilan etmediğini dile getirdi.

Ghebreyesus, Kovid-19’un ortaya çıktığı Çin’de bu sabah itibariyle toplam vaka sayısının 78 bin 959’a ulaştığını, virüs nedeniyle ölen kişi sayısının da 2 bin 791 olduğunu ifade etti.

Çin dışında ise bugün itibariyle 49 ülkede 4 bin 351 vaka tespit edildiğini bildiren Ghebreyesus, bu ülkelerde 67 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Ghebreyesus, dünden bu yana Danimarka, Estonya, Litvanya, Hollanda ve Nijerya’da ilk vakaların bildirildiğini, tüm bu vakaların İtalya’daki salgınla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Ghebreyesus, Kovid-19 vakalarının İtalya’dan 14 ülkeye ve İran’dan 11 ülkeye yayıldığını söyledi.

“Vaka sayısında ve son birkaç gün içinde etkilenen ülke sayısında devam eden artış açıkça endişe verici.” diyen Ghebreyesus, DSÖ uzmanlarının, Kovid-19’un küresel düzeyde yayılma riski ve etkisine ilişkin değerlendirmelerini hızlandırdıklarını kaydetti.