Prof. Dr. Ovalı sosyal medyaya veda etti

Son günlerde Dornaz alfa tartışmaları ile gündeme gelen Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın 2004 yılında Sağlık Bakanlığı’nın onay vermediği bir aşıyı kanser hastaları üzerinde para karşılığında deneyerek 26 kişinin ölümüne sebep olmaktan yargılandığı ortaya çıktı.

Prof. Dr. Ovalı sosyal medyaya veda etti

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın 2004 yılında Sağlık Bakanlığı’nın onay vermediği bir aşıyı kanser hastaları üzerinde para karşılığında deneyerek 26 kişinin ölümüne sebep olmaktan yargılandığı ortaya çıktı.

Koronavirüse karşı aşı çalışmalarıyla yeniden gündem olan ve gelişmeleri sosyal medya hesabından duyurmasıyla -Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da hedefine oturan Ovalı, dün yaptığı “Aşı çalışmamız 1. Basamak testleri başarı ile geçti. Kısmet 2. Basmak ve 3. Basamak testlere. Dostlara müjde, ak ve kara trollere ise yeni bir iş kapısı. Hadi eleştirin, yerden yere vurun, 50 günde bu kadar yapabildik.” paylaşımının ardından sosyal medya hesabını kapattı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın, 2004-2005 yılları arasında 28 hasta üzerinde uyguladığı tedavi nedeniyle 18 ayrı davadan yargılanması ise yeniden gündem oldu. Ovalı, 2017’de HaberTürk’e verdiği demeçte bu davaların tamamından bir sonuç çıkmadığını ifade etmişti.

ERGENEKON KUMPASINA DAHİL EDİLDİ

Ovalı’nın, 2009 yılında izinsiz kanser aşısı kullandığı gerekçesiyle meslekten 1 ay men edildiği de ortaya çıktı. 2004-2005 yılları arasında yapılan aşı ve kök hücre tedavi çalışmaları ve sonrasında yaşanan ölümler üzerinden açılan davalar yıllarca sürmüş, Ovalı’nın ifadesine göre bu davalardan beraat etmişti.

Ovalı, aynı dönemlerde FETÖ’nün de hedefi olmuş, Ergenekon kumpasına dahil edilerek gözaltına alınmış ve hapse atılmıştı. 6 yıl 3 ay ceza yiyen Ovalı’nın kumpas davasına dahil olmasında ise Fethullah Gülen’e küfretmesinin sebep olduğu konuşulmuştu.

Ovalı, kurduğu ATİ Teknoloji- Hücre Ve Gen Tedavi Merkezi’nin açılışında Gülen’e küfretmiş ve böylece örgütün hedefine koyulmuştu. Ovalı, “Atatürkçüyüm ve insanları tarikatla yönetmeye, inançlarıyla sömürmeye çalışmak kabul edebileceğim bir şey değil. Bilim haricindeki şeylerle insanları şekillendirmeye çalışanlardan nefret ederim.” diyerek tepkisinin arkasında duracaktı.

Hakkında açılan soruşturma ve davalara dair konuşan Ercüment Ovalı tüm iddiaları reddetmişti. Ovalı, “Bakanlık, Ocak 2009’da ‘Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik’i yayınladı.Yönetmeliğin Türkiye’ye geç gelişi ve tedavinin bilinmiyor oluşunun cezasını çekiyorum. O dönem biz 18 hastaya bunu uyguladık.Uygulamayı sadece 2 hastaya yaptım ve bunlar sağlığına kavuştu, 16’sı yaşamını yitirdi. Diğer aşıları hastalarından üretim yapıp yolladım. Bunlar standart tedavilerini bitirmiş, artık yapılacak bir şey yok denen hastalar. Ancak tek bir hastadan bile para alamadım. Böyle manyakça bir hata yapmam” ifadelerini kullanmıştı.

CHP milletvekili Mustafa Adıgüzel de yakın arkadaşı olan Prof. Dr. Ovalı’nın FETÖ’nun hedefi olduğunu, “Ergenekon davasında İlhan Selçuk ile birlikte ilk Silivri’ye alınanlardandır. Bu arada ülkeyi yönetenler, geçmişte kendisini bir FETÖ kumpası olduğu tescillenen Ergenekon davalarında birçok yurtseverle birlikte mahpus ve mağdur etmişlerdi. Bu mağdurlar arasında Cumhuriyet yazarı merhum İlhan Selçuk da vardı. Bugün hainlikle itham ettikleriniz belki sizden daha fazla vatansever, milliyetçi ve de ülkeye ve millete daha faydalı insanlardır” sözleriyle anlatmıştı.

KOCA, OVALI’YI HEDEF ALDI

Prof. Ercüment Ovalı, salgının artış gösterdiği dönemde sosyal medya hesabından geliştirdikleri tedavinin Saülık Bakanlığı’nca onaylandığını aktararak “Ve COVID-19 immün plazma ve tedavisi onaylandı. Kök hücre ise yolda…” demiş ancak Sağlık Bakanı’nın hedefi olmuştu.

Koca, bir gazetecinin “Ercüment Ovalı’nın sosyal medyadaki ilaç açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ” Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye’de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalarda uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. COVİD-19’la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların da başladığını da biliyoruz. Bununla ilgili ilgili merkeze de 23 Mart’ta aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize bilgilendirin dedik. Oradan bize gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İnsanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Araştırma ve çalışmaların nasıl yapıldığı da bellidir. 23 Mart’ta bizim çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez.” yanıtını vermişti.

Ovalı ise kendisi hakkında açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yla ilgili, “Benim asla kuşkum yok. Ben Bakan Beyin çok doğru ve çok iyi bir adam olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen bir iletişim kazası olmuş. Ben Bakan Bey’in gerçekten çabaladığını hissediyorum. Gerçekten uğraşıyor. Kim istemez ki ülkesinde böyle bir enfeksiyonu en iyisiyle tüm gücüyle yok etsin. Benim böyle bir kuşkum yok. Sağlık Bakanı’ndan asla kuşkum yok ama sorun bu anlamda kimseyi suçlamak da istemiyorum ama ben eminim herkes, birçok bilim adamı, Bakanlık’taki birçok insan inanın çalışıyorlar. Burada hiç kimsenin sorunu olduğunu düşünmüyorum. Bazen başarısız da olabiliriz, hatalar da yapabiliriz ama burada önemli olan performans göstermektir” demişti.

Tartışmaların ardından Habertürk’e konuşan Prof. Dr. Ovalı, aşı çalışmalarıyla ilgili “Yaptığımız aşı her şey yolunda giderse Ağustos’ta insanlara dokunacak. Ama yanlış gidebilir, terslikler olabilir. Eninde sonunda başarırız. Benim hep inandığım bir söz var: Zoru hemen yaparız, imkansız zaman alabilir. Bu zamana kadar adeta nefessiz çalıştık. Verdiğimiz sözü tuttuk. Biz 23 Nisan’ı tarih olarak koyarken, bugüne zor yetişir diyorduk” demişti.

SOSYAL MEDYAYA VEDA ETTİ

Son olarak koronavirüs tedavisinde klinik çalışmaları Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Twitter hesabını kapattı.

Aşı çalışmalarıyla ilgili gelişmeleri sık sık sosyal medya hesabından duyuran Ercüment Ovalı, dün Twitter’dan aşı çalışmalarına ilişkin “Dostlara müjde, ak ve kara trollere ise yeni bir iş kapısı” demiş ve ardından yine saldırıya uğramıştı.

Ovalı bu kez tepkiler üzerine Twitter hesabını kapattı.

Ovalı en son, “Aşı çalışmamız 1. Basamak testleri başarı ile geçti. Kısmet 2. Basmak ve 3. Basamak testlere. Dostlara müjde, ak ve kara trollere ise yeni bir iş kapısı. Hadi eleştirin, yerden yere vurun, 50 günde bu kadar yapabildik.” paylaşımını yapmıştı.