Köprüyü işleten şirkete bütçe var yurttaşa yok

Geçsek de geçmesek de parasını ödediğimiz Yap-İşlet-Devret projeleri para kazanmaya devam etti.

Köprüyü işleten şirkete bütçe var yurttaşa yok

Koronavirüs önlemleri kapsamında haftasonu uygulanan 2 günlük sokağa çıkma yasağında yap-işlet-devret modeli ile yapılan köprüler ve yollar para kazanmaya devam etti.

Geçsek de geçmesek de parasını ödediğimiz Yap-İşlet-Devret projeleri ise para kazanmaya devam etti.

12 Nisan 2020 itibariyle ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasında SMS ile toplanan bağış 53 milyon 524 bin lira. Sadece Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri’ne 2 günlük ödenecek garanti bedelleri ise 56.6 milyon liraya ulaştı. Geçsek de geçmesek de parasını ödediğimiz, emekçinin sırtına yüklenen 2 günlük garanti bedel, kampanyada mesajlarla toplanan bağışları geçti. Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri’ne sadece bu hafta sonu için hazineden ödenecek garanti bedeli 56.6 milyon lira iken önümüzdeki haftasonu için de bu miktar geçerli.
Nisan ayı için ise Osmangazi Köprüsü ve çevre otoyolları için 2.5 milyar TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 1.6 milyar TL garanti ücret ödenecek. Bu bedel ise 12 Nisan itibariyle toplanan ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasındaki miktarın 2 katını çoktan geçti.

ARAÇ SAYISI GİDEREK AZALIYOR

Osmangazi Köprüsü için otoyol bağlantıları hariç konsorsiyuma verilen yıllık 14 milyon 600 bin araç geçiş garantisi giderek düşüyor. 2018 yılında 9 milyon 98 bin, 2019 yılında da 8 milyon 486 bin araç geçti. 2018 yılında geçmeyen 5 milyon 502 bin araç için 1 milyar 500 bin TL garanti ödemesi yapıldı. 2019 yılında ise bir önceki yıla göre 612 bin daha az aracın köprüyü kullanması faturayı daha da büyüttü. 2020 yılında geçecek araç sayısının ise ekonomik kriz ve koronavirüs tedbirleri kapsamında daha da azalması bekleniyor.

VİRÜS PATRONU VURMUYOR

Öte yandan Aydın-Denizli Otoyol ihalesinin de Koronavirüs salgınının hız kazandığı günlerde gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Otoyol ihalesi 26 Mart 2020 tarihinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle, daha önceki kamu-özel işbirliği projeleri gibi araç geçiş garantisiyle gerçekleştirildi. 154 kilometre uzunluğundaki otoyolun yatırım bedeli 5,3 milyar TL olarak belirlendi. Bu tutar ihale günü geçerli kurdan 820 milyon dolara karşılık geliyor. Otoyolda 2 kesim halinde: Aydın-Kuyucak Kesimi için günlük 35.000, Kuyucak-Denizli Kesimi için günlük 32.000 otomobil araç geçiş garantisi verildi.

Prof. Dr. Uğur Emek’in blog sayfasında paylaştığı bilgilerde geçiş ücretlerinin otomobil bazında kilometre başına 5 euro cent olarak ücretlendirileceğini ve otoyolun yapım süresi 3 yıl, işletme süresinin ise 17 yıl 9 ay ve 18 gün olarak duyurdu. Bu durumda, işletme süresince verilen trafik/gelir garantisinin bugünkü tutarı ise 1,8 milyar dolar ya da 11,8 milyar TL’dir.