"Protestolar emperyalist güçler tarafından körüklendi"

TKH tarafından yapılan açıklamada, "Belarus’ta 9 Ağustos tarihinde yapılan seçimleri uzun yıllardır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko kazanmasına rağmen, seçim sonuçları muhalefet ve muhalefete destek veren emperyalist ülkeler tarafından tanınmamış; ülkede ölümlere varan protestolar devam etmiş ve protestolar emperyalist güçler tarafından körüklenmiştir." denildi.

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Belarus’ta Aleksandr Lukaşenko’nun seçimleri kazanmasının ardından yapılan protestolara ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, protestoların emperyalist güçler tarafından körüklendiği belirtilirken, muhalefetin kullandığı beyaz-kırmızı-beyaz bayrakların 1943-1945 arasında Belarus’taki faşizm işbirlikçilerinin renklerini taşıdığı hatırlatıldı.

“Belarus’tan elinizi çekin” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Belarus’ta 9 Ağustos tarihinde yapılan seçimleri uzun yıllardır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko kazanmasına rağmen, seçim sonuçları muhalefet ve muhalefete destek veren emperyalist ülkeler tarafından tanınmamış; ülkede ölümlere varan protestolar devam etmiş ve protestolar emperyalist güçler tarafından körüklenmiştir.

Belarus’ta seçim sonuçlanmadan önce muhalefet, kendi adayı Svetlana Tikhanovskaya’nın seçimleri kazandığını ve başka sonucu ise tanımayacağını zaten ilan etmişti.

Bugün Belarus’ta yaşananlar, geçmişte Ukrayna’da yaşanan Meydan olaylarını ve Gürcistan’daki turuncu devrimleri hatırlatmaktadır. Yıllardır Belarus’un istikrarsızlaşması için Avrupa Birliği, ABD ve NATO tarafından yürütülen kampanyalar bilinmektedir. Amaç Rusya’nın emperyalizm tarafından kuşatılması olduğu kadar Belarus’un kapitalist-emperyalist sistem tarafından tam boy yağmalanmasıdır.

Bugün muhalefet olarak öne sürülen Svetlana Tikhanovskaya’nın seçim programı baştan aşağı piyasalaşma programıdır. Bunun en net göstergesi olarak muhalefet devlet işletmelerinin özelleştirmesi çağrısında bulunuyor. Özelleştirmenin Belarus halkının arazilerinin ve konutlarının metalaşması, eğitim ve sağlığın parasız olmaktan çıkması anlamına geleceği açıktır! Bugün özgürlük adına sunulan muhalefetin aslında yağmanın ve sermayenin temsilcisi olduğu herkes tarafından görülmelidir!

Ayrıca muhalefetin kullandığı beyaz-kırmızı-beyaz bayrakların 1943-1945 arasında Belarus’taki faşizm işbirlikçilerinin renklerini taşıdığı bilinmelidir! Faşizmin temsilcileri ve emperyalizmin işbirlikçileri emekçi halkın dostu olamaz!

Belarus emekçileri bu gerçeklere bakarak kendi mirasına ve kazanımlarına sahip çıkmalıdır!

Emperyalistlerin Belarus’un içişlerine müdahalesi kabul edilemez!

Belarus’a yönelik emperyalist müdahaleye hayır!

Belarus’tan elinizi çekin!”