Kommersant: Erdoğan ile Putin birbirine muhtaç

Maxim Yusin: Erdoğan bu konuda kararlıysa ve başka konularda ödün vermeye hazırsa böyle bir müzakere de mümkün olabilir

Kommersant: Erdoğan ile Putin birbirine muhtaç

Kommersant’tan Maxim Yusin Rus-Türk ittifakı Suriye sınavını geçti başlıklı yazısında, “Erdoğan ile Putin birbirine muhtaç” değerlendirmesinde bulundu.

Maxim Yusin’in Kommersant’ta yayınlanan yazısından satırbaşları şu şekilde;

  • Kasım 2015’te – Suriye sınırındaki Rus Su-24 uçaklarının düşürülmesinin ardından Rusya televizyonları Erdoğan’ı Suriyeli cihatçıların ana sponsoru olarak ilan etti
  • Rusya resmi yayın organları hızla Türk Cumhurbaşkanının oğlunun Suriye’den petrol kaçakçılığını neredeyse kişisel tekeline aldığını yazdı.
  • Temmuz 2016’da Türkiye’de askeri bir darbe girişiminden sonra Erdoğan, Amerikalıların darbecilerin arkasında olduğuna, Washington’a olan ilgisini keskin bir şekilde kaybetti ve Moskova’ya yaklaşmaya başladı.
  • Bu yakınlaşma, iki cumhurbaşkanı arasında düzenli toplantılar, Suriye’de Moskova ve Ankara politikalarının koordinasyonu, Türk Akımı-2 gaz boru hattının inşasının başarıyla tamamlanması ve son olarak, Rusya’nın S-400 uçaksavar füze sistemlerinin ABD’nin karşı olmasına rağmen satın alınmasını sağladı.
  • Resmi basında Erdoğan’ın İŞİD ve diğer cihatçılarla olan aile bağları hemen unutuldu – aksine, Türk lideri ABD hegemonyası ve çok kutuplu bir dünyayla mücadelede potansiyel bir müttefik olarak tasvir edildi.

“ERDOĞAN İDLİB’İ ÇOK İSTİYORSA VE BAŞKA KONULARDA ÖDÜN VERİRSE ÇÖZÜM MÜMKÜN”

Son olarak İdlib’de Suriye ordusunun ilerleyişine de değinen Yusin, Rusya ile Türkiye arasında idlib konusunda hala bir uzlaşma şansı olduğunu düşünüyor:

“İdlib kentinin tamamında kontrolü Esad’ın mı ele geçirdiği, yoksa kentin Türkiye kontrolündeki bölgede mi kalacağı, Rusya’nın pek de umurunda değil. Erdoğan bu konuda kararlıysa ve başka konularda ödün vermeye hazırsa böyle bir müzakere de mümkün olabilir. Ne de olsa Erdoğan’ın tüm öngörülemezliğine, fevri hareket etmesine ve dizginlenmeyen jeopolitik hırslarına rağmen, Kremlin’in ona ihtiyacı var. Fazla müttefiki olmayan Erdoğan’ın da Putin’e ihtiyacı var. Çünkü ekonomik bağlantılar, doğalgaz anlaşmaları ve milyonlarca Rus turist öyle bir çırpıda vazgeçilecek şeyler değil.”