Koca: İstanbul'da son 1 haftadaki vaka artış hızı yüzde 62

Fahrettin Koca, İstanbul'da düzenlenen Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Koca: İstanbul'da son 1 haftadaki vaka artış hızı yüzde 62

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Koca’nın açıklamaları şu şekilde:

”Korona testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’da. Bütün kurumlar olarak teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yükleniyor.

Oran 16,5 milyonluk nüfus ile birlikte düşünüldüğünde korkutucudur.İstanbul’un yakın temaslısı dediğimiz Balıkesir ve Tekirdağ’da yüzde 96’dır.

Tüm Türkiye İstanbul’un temaslısıdır. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak, salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır. Hareket halindeki nüfusu 20 milyon olan İstanbul’un salgının merkezi olmasını önlemek için el birliği ile sağladık.Şimdi aynı durum ile karşı karşıyayız. Kışı burada geçirmek üzere yoğun dönüşler oldu. Kurallara uyumun azalması ile birlikte İstanbul’da salgın hızla tırmandı, tehlike karşısında teyakkuza geçiyoruz ancak riski salar salmaz hayatı akışına bırakıyoruz.

Salgın ile savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Kişilerin göstereceği küçük ihmallerin bedeli büyüktür. Sevgili İstanbullular kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığımız engel, kalabalıktır.

Kamu kurumlarının yetkilileri ile bir araya gelerek, kurallarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Toplu yerlerde kurallar için planlama yapılması gerektiğini söyledik. Özel sektörde iş saatlerinin teması azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınacak konular arasındadır. Kurumlardan evden çalışmalarının sağlanması istenmiştir.Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım, en büyük risk kaynaklarındandır. Bu çözümlerin üretilmesi, teması ve hareketliliği çok azaltacaktır. Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederken, artış 1 iken 3, 3 iken 9 şeklinde olacaktır. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor.

Bugünkünün 3 katı tablo, tahayyülü bile zordur.Temel şart olarak maske ve mesafe kurallarına uymamız gerekiyor. Dışarı çıktığımız 3 yere uğruyorsak, bunu 1’e indireceğiz. Günde 3 kişi ile görüşüyorsak, 1 kişi ile görüşeceğiz.

Bizim aşımız da muhtemelen nisan ayı itibarıyla devreye girer diye tahmin ediyoruz, her şey normal giderse.”

İstanbul için seyahat kısıtlaması düşünmüyoruz. Vatandaşımız tedbir gösterirse bunun üstesinden geliriz.

Partiler anlamında gece 12’de sonra müzikli ortamların yasaklandığını biliyoruz. Bunun erken saatlere çekilmesi de Bilim Kurulu’nda gündeme geldi. Özellikle İçişleri Bakanlığı’nın bunu erken saate almak konusunda çalışması olacak.

Ortada olmayan bir aşının olduğu ifade edildi. Bunu net söylüyorum. Bu aşıyla ilgili ilgili firmalarla görüşüldü ama ortada bir aşı yoktu. O aşıyı almak için çok çaba sarf ettik. Daha detaylı söyleyeceğim var söylemek istemiyorum.

İstanbul’da son 1 haftadaki vaka artış hızı yüzde 62. Büyükçekmece’de yüzde 123, Sarıyer’de yüzde 120, Bakırköy’de yüzde 104, Bayrampaşa’da yüzde 99, Şişli’de yüzde 98.