Koca: Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi

"Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor."

Koca: Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşuyor.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

“Bildiğiniz gibi son haftalarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak ağır hasta sayımızda artış var.

Sağlık altyapımızı güçlü tutmamız yönünde asıl uyarıcı olan hasta sayısıdır.

Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor. Korona sebebiyle tedavi gören insan sayısı 6,5 milyona, hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona yaklaşmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ülkeleri daha etkin mücadeleye davet etmektedir. Bilim Kurulumuzun bu aylarla ilgili uyarılarını sizlerle birçok kez paylaştım. Korona karşı aldığımız tedbirleri uygularsak gribe karşı da korunmuş oluruz.

Grip bildiğiniz gibi ateş, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Koronanın da belirtileri aynıdır. Hasta şüphelisi bu sebeple artacaktır.

Karşımızda şimdi 2 virüs var. Bunları yenecek 3 savunmamız bulunuyor. Maske, mesafe ve temizlik.

Bulaşıcı hiçbir hastalığı hafife almayın, söz konusu korona ise asla hafife almayın. Virüs sizden güç yetiremeyebilir ama sizden bulaşan virüs o insanı bir nefese muhtaç eder.

Yaşadığımız ve tekrarlanan şiddet olaylarıyla ilgili, şiddet karşısındakine zarar verir ama failini ruhen küçültür. İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına zarar vereni dışlar.

Tünelin ucunu göründüğünü bilerek sıkı tedbirle salgından çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Bizlerin de görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımıza inanın.”

GÜNLÜK TEST SAYIMIZ BAZI ÜLKELERİN HAFTALIK TEST SAYISIDIR

“Günlük test sayımız 110 binin üzerinde, bu test sayısı bazı ülkelerin haftalık test sayısıdır.

İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde illerimiz Hıfzısıhhalarla aldığımız yerel uygulamalar var. Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Tokat, Ordu, Sinop’un salgınla mücadelede geldiği noktayı, personel ve yatırım ihtiyaçlarını gözden geçirdik.

Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Son bir haftada 3’te 1 oranında düşüş sağlandı. Amasya’da vaka sayısında düşüş oranı %40.

Ordu’da vaka sayımızda %30, Sinop’ta %50 düşüş görüyoruz.”

YATAK DOLULUK

“Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık. Samsun’da erişkin yatak oranı %62, yoğun bakım doluluk oranı %77 solunum cihazı %40. Amasya erişkin yatak oranı %40, yoğun bakım doluluk oranı %75, solunum cihazı %64. 36 yoğun bakım daha ilave ediyoruz.

Türkiye geneli için ise erişkin yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33. Yani bu anlamda bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim.

“Türkiye’de filyasyon ekiplerimiz hastalık son bulana kadar önemini korumaya devam edecek. Bugüne kadar temaslıların yüzde 98,7’sine ulaştık. Bu ve benzer konularda tenkitler olabiliyor. Tenkitleri yapanlar yüzlerini yüzde 1,3’e çeviriyorlar. 6 ilimizin her birinde filyasyondaki gücümüzü daha da artırıyoruz.

6 ilimiz için düşünülen yatırımlar ve planlamalarını ayrıca ele aldık. Milletimizin önem kazanan ihtiyaçları, son 17 yılın kararalı adımlarını hızlandırmıştır. Şehir hastanesi hayalleri bir bir gerçek olmakta. Samsun’a ve çevre kentlere hizmet verecek kapsamdaki 1000 yataklı şehir hastanemizin ihalesi yapılmıştır.”

İLAÇLARDA ÖDEME SORUNU

“Özellikle Sayın Büyükelçinin yaptığı bu açıklamayı talihsiz buluyorum. Bu dönemde özellikle Maliye Bakanlığımız dahil olmak üzere üniversite hastanelerimizin ilaç ve tıbbi malzeme ile ilgili eskiden beri gelen ödeme sorununu çözmek için bir yaklaşım içinde oldu. Bugüne kadar olan borçların bir takvime bağlayarak ödeme planı yapılması istendi.

İlaçla ilgili genel anlamda bir sorun olmadığını, malzemeyle ilgili görüşmelerin başladığını söylemek istiyorum. İlgili firmalarla ödemek üzere bir planın yapılması istendiği bir dönemde Sayın Büyükelçinin yaptığı açıklama talihsiz olmuştur. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını bilmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Şu dönemde vaka sayısının ayrıca düştüğü bir dönem olduğunu, okulların açılmasıyla bu anlamda önemli bir sorun olmadığını, önümüzdeki haftalarda Bilim Kurulu kademeli geçişi ele alacaktır.

Özellikle şu dönemde ilave, daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımız olmadığını söyleyebilirim. Şu an aldığımız tedbirlerle vaka sayısının giderek düşmeye başladığını demin ifade etmiştim. Bu yer yer bazı illerimizde sorun olduğunda il kurullarımız bu kararları alabilme yetkisine sahip. Türkiye genelinde ilave, şu an alınan kararlar dışında, ilave bir yasak düşünülmüyor. Özellikle şu dönemde bizim tedbirlere uyumumuz son derece önemli. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bir araya gelişlerin artmasıyla viral enfeksiyonların artabileceğini biliyoruz. O nedenle önümüzdeki aylar bulaşıcılığın azalabilmesinin en önemli önlemlerinden birisi mesafe ve maske olacak. Daha yaygın şekilde uygulamamız gerekiyor. İlave bir tedbir düşünülmüyor. İlave olarak HES kodunu biliyorsunuz, bizim bütün vakalarımız burada yer alıyor. Pozitif ve temaslıların hareketini engellemek, izolasyonlarını mutlaka sağlamak konusunda birçok alana girişte HES uygulaması yaygınlaşabilir, yaygınlaştırmak istiyoruz.”